Hlavní obsah

Případ, který u nás neměl obdoby. Z dopisu matky na smrt nemocného pachatele mrazí v zádech

Píše se konec osmdesátých let minulého století. O viru HIV se toho zatím moc neví. Oficiální zdroje v Československu prakticky neexistují a panika se šíří zejména kvůli babským povídačkám. Situace zašla tak daleko, že případ zřejmě úmyslného šíření viru HIV musí vyšetřovat na oddělení vražd. Poslechněte si čtvrtý díl druhé série podcastu Zloději životů s kapitánem Janem Štočkem, bývalým kriminalistou z pražské mordparty.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Podcast Zloději životů II

Článek

Nemoc AIDS se šíří jako lavina. Nakažených přibývá zejména mezi homosexuály. Po ulicích se šeptají drby. Staví se snad kdesi v Jizerských horách tajné lazarety? Může se vir HIV přenášet pouhým dotykem? Vítejte na konci osmdesátých let minulého století v Československu.

Kriminalisté dostávají od hygienické stanice zprávu, že mladý student Kraus vir po Praze úmyslně šíří. Kraus je delší dobu obeznámen se svým zdravotním stavem. Ví, že je nakažen. Stále však žije pestrým sexuálním životem. Ochranu přitom podle všeho nepoužívá.

Plán druhé série krimi podcastu Zloději životů:

Na konci osmdesátých let přitom nikdo nedokáže říct, kolik času nakaženým zbývá. O tom se dvojice kriminalistů záhy přesvědčuje na specializovaném oddělení v nemocnici. Na vlastní oči vidí, jak pokročilá fáze nemoci vypadá.

V průběhu vyšetřování se navíc ukazuje, že mezi kontakty nakaženého studenta jsou i vysoce postavení politici. A dostat je k výslechu je pořádný oříšek…

Případ, který v rámci československé justice neměl obdoby, zaujal i redakci časopisu Mladý svět. Ta v roce 1989 věnovala případu pozornost a zveřejnila i dopis matky mladého studenta. Ve zkrácené verzi si jeho znění můžete poslechnout na konci dnešního dílu. Hlas matce propůjčila herečka Hana Talpová.

Celý příběh si poslechněte už nyní v audiopřehrávači v úvodu článku.

Způsob odhalení pachatelů a průběh vyšetřování je autentický a vychází ze vzpomínek Jana Štočka. Některá jména v příběhu byla redakcí změněna. Obsah podcastové série Zloději životů není vhodný pro děti a mladistvé.

Pokud nám chcete ke Zlodějům životů napsat připomínku, komentář, výtku nebo pochvalu, dejte nám vědět na e-mail jakub.stepanek@novinky.cz.

Jednotlivé díly z první série najdete zde:

Podcast vyrobil tým serveru Novinky.cz - Jakub Štěpánek, David Ryneš, Tomáš Skoupý a Richard Wágner.

Krimi podcast podle skutečných událostí. Čeští kriminalisté vzpomínají na případy, které jim i po letech zůstávají v paměti.

Nová série případů z okolí Olomouce vychází od 19. prosince 2023 na serveru Novinky.cz a v podcastových aplikacích.

Všechny díly najdete zde.

Sledujte podcast také na Instagramu a dozvíte se podrobnosti o další chystaných dílech.

Reklama

Výběr článků

Načítám