Hlavní obsah

Zavraždil taxikáře kvůli dvěma stovkám, s policií pak hrál divadlo

Srpen 2009. U rybníku v pražských Kunraticích nenávratně polykají plameny starý a na první pohled opuštěný taxík. Během chvíle vychází najevo, že ohořelý vrak není jediným problémem, jejž bude muset policie řešit. V rybníku je totiž objeveno mrtvé tělo postaršího muže. Čtvrtý díl podcastové série Zloději životů s kriminalistou Janem Štočkem přináší detaily vraždy, kterou pachatel vykonal kvůli pár korunám. Na triku toho má navíc mnohem víc.

Foto: Novinky

Zloději životů – díl čtvrtý: Vražda pro dvě stovky

Článek

K vraždě taxikáře nevyjíždí kriminalisté poprvé. „Když jsem ale vzpomínal na podobné případy, tak snad vždycky byl taxikář zabit na místě řidiče. Tady to bylo zvláštní v tom, že tělo bylo poměrně daleko od auta,“ říká Jan Štoček.

Na něj zpočátku čeká prověřování prostitutek a jejich pasáků v zaplivaných hernách na Karlově náměstí. Právě tam totiž vedou první stopy.

„Jenomže tyhle případy se dělají strašně špatně. Oběť a pachatel mezi sebou v podstatě nemají žádný vztah. Jsou to náhodná setkání. Paradoxně byl tenhle taxikář podle našich zjištění snad nejchudší a nejpomalejší, který v Praze jezdil,“ vzpomíná na detaily případu někdejší kriminalista z prvního oddělení.

Jednotlivé díly z první série najdete zde:

Vyšetřování se protahuje a pachatel stále uniká spravedlnosti. Z ukradeného telefonu je najednou uskutečněný hovor. Volal z něj vrah a kdo je na druhé straně? Kde vrah sehnal vzácný brazilský revolver? A kdo je anonymní informátor, který dává policii tipy?

Mediálně známý případ se nakonec podařilo objasnit až po několika měsících. Pachatel se v přípravném řízení kriminalistům přiznal k vraždě a dalším násilným trestným činům, nakonec ale vzal svoje přiznání zpátky a odvolal se až k Nejvyššímu soudu.

Detaily z vyšetřování, výslechů a rozhodnutí soudů se dozvíte ve čtvrté epizodě podcastu Zloději životů. Celý příběh si poslechněte v audio přehrávači v úvodu článku. Předchozí díly najdete zde.

Způsob odhalení pachatelů a průběh vyšetřování je autentický a vychází ze vzpomínek Jana Štočka. Některá jména v příběhu byla redakcí změněna. Obsah podcastové série Zloději životů není vhodný pro děti a mladistvé.

Podcast vyrobil tým serveru Novinky.cz - Jakub Štěpánek, David Ryneš, Tomáš Skoupý a Richard Wágner.

Krimi podcast podle skutečných událostí. Čeští kriminalisté vzpomínají na případy, které jim i po letech zůstávají v paměti.

Nová série případů z okolí Olomouce vychází od 19. prosince 2023 na serveru Novinky.cz a v podcastových aplikacích.

Všechny díly najdete zde.

Sledujte podcast také na Instagramu a dozvíte se podrobnosti o další chystaných dílech.

Reklama

Výběr článků

Načítám