Hlavní obsah

Rok žila v Albánii. Její divokost mizí, za pár let to bude další Chorvatsko, míní Češka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé ji navštívila v roce 2015 jako turistka; už tehdy si Veronika Nürmberger Albánii zamilovala. To ještě netušila, že se jí země stane o šest let později na celý jeden rok domovem. Proměna, kterou balkánský stát během relativně krátké doby prošel, je podle Češky razantní a promítá se hlavně do turistické infrastruktury. O tom, proč je na návštěvu Albánie právě teď nejvyšší čas, vypráví Veronika Nürmberger v nové epizodě podcastu Slepá mapa.

Slepá mapa – AlbánieVideo: Novinky

 
Článek

Témata dnešního dílu:

  • Jak moc dopředu se Albánie posouvá?
  • Jak Albánci mezi sebe přijmou Čechy?
  • Je tu pro turisty bezpečno?
  • Proč se vyplatí být na silnici ve střehu?
  • Spojuje něco Albánii, Řecko a Rumunsko?

Do Albánie se Veronika Nürmberger přestěhovala s manželem, který pracuje jako policista pro Evropskou pohraniční a pobřežní stráž, v roce 2021. Tehdy přijeli do rozdílné země, než kterou před několika lety navštívili jako turisté. Z Albánie se totiž postupně stává epicentrum cestovního ruchu, což vede k rozvoji nové infrastruktury – ať už k budování hotelů, či silnic. O svou divokost Albánie podle Veroniky Nürmberger pomalu přichází.

„Albánie se během šesti let, kdy jsme tam nebyli, změnila skoro k nepoznání. Pokud tedy někdo plánuje spatřit tamní divokost, musí jet co nejdřív. Za pár let to tam bude jako v Chorvatsku,“ míní Češka, která s manželem aktuálně pobývá v Rumunsku.

Podle Veroniky Nürmberger se Albánie stále více přizpůsobuje turistickým potřebám. Vrací se do ní navíc mnoho obyvatel ze zahraničí a okoukané standardy třeba z Německa či Švýcarska se pokouší aplikovat také doma. „Ještě v roce 2015 narazil člověk na hlavním tahu na prašné cesty a na hlavní turistická místa se jezdilo přes hory po štěrku. Dnes už jsou všude asfaltky a stánky se suvenýry,“ konstatuje.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Veronika Nürmberger prožila v Albánii jeden rok. S manželem pak žila v Řecku a aktuálně pobývají v Rumunsku.

Díky životě v příhraničním městě Korçë měla možnost poznat Albánii i z jiného úhlu a více do hloubky. Kromě majestátních hor si s manželem zamilovali především obyvatele, kteří prý neměli nejmenší problém je přijmout mezi sebe. S integrací do společnosti Veronice Nürmberger pomohla i znalost místního jazyka, který se ve volném čase učila.

Albánie se chce stát žádanou turistickou destinací

Cestování

„Při stěhování jsme věděli, do čeho jdeme, a těšili jsme se, protože už napoprvé jsme se do Albánie zamilovali. Trvalo nám sice půl roku, než jsme si našli kamarády, ale už po pár interakcích s někým cizím v baru jsme měli pocit, že se známe odjakživa. Albánci nás rychle vzali mezi sebe, někteří nás berou jako rodinu,“ říká s tím, že místní považuje za jeden z nejvíce přátelských národů v Evropě.

Na druhou stranu však uvádí, že na pobřeží mohou turisté narazit na odlišné chování, kdy se z nich Albánci budou snažit vymámit peníze. Do Korçë ale cizinci takřka nejezdili, spíše jen domácí návštěvníci na zimní lyžovačku.

Na silnice obezřetně

Pokud se celková divokost a autenticita Albánie vytrácí, neplatí to na silnicích. Na těch může podle Veroniky Nürmberger docházet k opravdu nevšedním situacím. „Platí, že kdo má větší auto nebo je odvážnější, tak má přednost. Ale překvapilo mě, že všichni zastavují chodcům, i když přecházejí třeba uprostřed silnice,“ vzpomíná.

Albánským městem suvenýrů je Kruje, rodiště Skanderbega, bojovníka proti Turkům

Cestování

Za jednu z nejbizarnějších situací, které byla svědkem, pak označuje svatbu na kruhovém objezdu. „Zastaví se provoz a nikdo nejede dál,“ směje se. „Na dálnici, která z našeho pohledu dálnicí moc není, mají semafor a přechod nebo tam jede koňský povoz,“ dodává Veronika Nürmberger a odhaduje, že až 95 procent místních jezdí mercedesem.

Úsměvné či nebezpečné situace na silnicích mohou podle ní vznikat i kvůli tomu, že mají Albánci vřelý vztah k alkoholu, a to navzdory tomu, že je v zemi dominantním náboženstvím islám. „Ráno někteří zahajují panákem rakije, což znamená tak jedním deci,“ uzavírá Češka, podle níž to stav provozu docela dobře vysvětluje.

Jsou Albánci temperamentní a řeší vše pěstmi? Jakou váhu pro ně mají sliby a čest? Ztrácí země svoji autenticitu kvůli přílivu turistů? A co všechno tu lze vidět a navštívit? Nejen to se dozvíte v kompletním 45minutovém rozhovoru. Můžete se na něj podívat na videu, případně si jej pustit v audiopřehrávači v úvodu článku.

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Chtěli byste si poslechnout povídání s někým konkrétním, kdo má k cestování co říct? Své tipy můžete posílat na adresu michael.svarc@novinky.cz, do předmětu uveďte „Slepá mapa“.

Podcast Slepá mapa pravidelně přináší rozhovory o blízkých i vzdálených koutech naší planety, exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech a jedinečných cestovatelských zážitcích. Pusťte si Slepou mapu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám