Hlavní obsah

Dvojice Čechů pátrá ve světě po štěstí. Miliardy na účtu šťastný život nezaručí, potvrzují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štěstí může pro každého znamenat něco jiného. A právě různé pohledy na koncept štěstí zkoumají při svých cestách psycholožka Kristýna Tronečková a její partner Matouš Hurtík. Ve své nejnovější knize společně mapují Turecko, Kostariku či Japonsko a ukazují, že pocit štěstí či jeho míra souvisejí s mnoha faktory, přičemž ten ekonomický je často přeceňován. Jaký je recept na šťastný život pohledem mnoha světových kultur, si můžete poslechnout v novém díle podcastu Slepá mapa.

Slepá mapaVideo: Novinky

 
Článek

Témata dnešního dílu:

  • Jak lze definovat a měřit štěstí?
  • Proč vedou autoři knihy s respondenty několikahodinové rozhovory?
  • V čem se odlišuje štěstí v Bhútánu, Japonsku či Turecku?
  • Souvisí štěstí s majetkem nebo slunečným počasím?
  • Lze zkušenosti ze zahraničí aplikovat i ve středoevropských podmínkách?

Štěstí si Kristýna Tronečková už před několika lety vybrala jako ústřední téma své diplomové a nyní i dizertační práce. Tento fenomén pak zdokumentovala ve dvou knihách nazvaných Cesty za štěstím, které pojednávají mj. o Bhútánu, Islandu, Arménii či Izraeli, a nyní se k ní pro třetí pokračování nazvané Naše cesty za štěstím připojil i partner Matouš Hurtík.

„Není až tak důležité, kde jsme, ale spíše to, kým doopravdy jsme, protože štěstí vychází zevnitř,“ zmiňuje Tronečková v úvodu heslo, kterým se řídí. „Štěstí je, když si člověk cení drobných radostí, které má tendenci v každodenním životě často přehlížet. Časem pak umí tyto malé radosti povýšit na velké,“ konstatuje psycholožka a spisovatelka. Dodává, že jde vždy najít něco, za co být vděčný.

Sledujte podcast Slepá mapa také na Instagramu, ať vám neutečou další zajímavé informace o chystaných dílech, kvízy či bonusový obsah.

S tím souhlasí i Hurtík, podle nějž je v životě důležité všímat si maličkostí a umět je docenit. „Je důležité trénovat mysl, aby takové věci zpozorovala a neulpívala na negativech. Je nutné si užívat toho, že jsme se každé ráno probudili, to je asi největší štěstí, co nás může na tomhle světě potkat,“ míní Hurtík.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Kristýna Tronečková napsala o štěstí tři knihy, tu poslední pak společně s partnerem Matoušem Hurtíkem.

Oba hosté připouštějí, že je v tomto směru ovlivnil Dálný východ a buddhismus, ale inspiraci jim přinášejí i zvířata. „Hlídám teď psa, který každé ráno oslavuje, že jsme se probudili. To je opravdu ohňostroj radosti. Myslím, že právě i psi jsou mistři tzv. mindfulness, toho opravdového žití tady a teď, stejně jako třeba Bhútánci,“ konstatuje Tronečková, pro niž je štěstí tématem na celý život, které asi nelze vyčerpat.

Obzvláště pak v případě, kdy oba autoři zkoumají, jak vnímají štěstí lidé z různých koutů světa. V nejnovější knize jsou středobodem pátrání Turci, Kostaričané či Japonci, což je podle Tronečkové i Hurtíka zajímavý a velmi kontrastní mix. Právě díky odlišným mentalitám vyniknou i rozdíly v náhledu na štěstí.

„Jde o to, aby v každé knize vyšla najevo esence štěstí v kontrastu s ostatními zeměmi. Zároveň jsme zohledňovali i umístění ve World Happiness Report, indexu štěstí, který každoročně sestavuje OSN,“ vysvětluje Tronečková.

Norové si cení fungujícího těla

Na vrchních příčkách v tomto indexu se již několik let umisťují severské země - Finsko, Dánsko, Norsko či Island, zohledňovaná je i ekonomická situace, která však podle Tronečkové a Hurtíka hraje roli ve štěstí jen do určité míry.

„Existují výzkumy, které ukazují, že když si člověk zajistí základní životní potřeby, tak míra štěstí spolu s majetkem už nijak nestoupá. Je jedno, zda máte na účtu deset milionů, nebo miliardu. Pokud máte kde spát a kde jíst, tak už není štěstí závislé na tom, jak se zvyšuje křivka materiálního zabezpečení,“ vysvětluje Kristýna Tronečková.

Hurtík dodává, že jde o určité mentální cvičení, které praktikují například v Kostarice. Ta je relativně chudou zemí, ale je považována i z hlediska World Happiness Report za jednu z nejšťastnějších na světě. „Oni říkají, že jsou rádi, že jsou chudí a žijí jednoduchý život. Setkávají se s kamarády či rodinou… Proč to nemůžeme dělat stejně, když máme ještě k tomu o trochu víc peněz?“ ptá se Hurtík.

Že je pro lidi z různých koutů světa ke štěstí důležité něco jiného, ukazuje podle Tronečkové i případ Norů. Těm k mentální pohodě pomáhá, že mají až do vysokého věku fungující těla, která utužují sportem. „Na zasněžených pláních se kolem mě v nekonečných běžeckých stopách proháněli staří sněžní vlci, kteří měli fyzičku lepší než já, a to jsem tam trénovala celkem dost,“ směje se Tronečková a dodává, že významným faktorem pro Nory je také propojení s přírodou.

Součástí štěstí je ale podle autorů i pochopení neštěstí či smutku. „Jedno bez druhého by nešlo. Jak bychom si dokázali uvědomit štěstí, pokud bychom nikdy nezažili neštěstí? My ani v našich knihách nepopisujeme svět v růžových barvách, ale realisticky. Chceme však čtenáře povzbudit k tomu, aby nad životem přemýšleli v pozitivním duchu,“ říká Hurtík.

Česko je pátou nejšťastnější zemí Evropské unie. Vede Rakousko

Cestování

Co všechno ovlivňuje pocit štěstí? Lze najít štěstí i v horší ekonomické situaci a ve stále rychlejším světě? Proč je potřeba sáhnout si občas na dno? A od kterého národa bychom se mohli učit pocitu štěstí? Nejen to se dozvíte v kompletním 54minutovém rozhovoru. Můžete se na něj podívat na videu, případně si jej pustit v audiopřehrávači v úvodu článku.

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Chtěli byste si poslechnout povídání s někým konkrétním, kdo má k cestování co říct? Své tipy můžete posílat na adresu michael.svarc@novinky.cz, do předmětu uveďte „Slepá mapa“.

Podcast Slepá mapa pravidelně přináší rozhovory o blízkých i vzdálených koutech naší planety, exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech a jedinečných cestovatelských zážitcích. Pusťte si Slepou mapu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám