Hlavní obsah

Česko je pátou nejšťastnější zemí Evropské unie. Vede Rakousko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika je pátou nejšťastnější zemí Evropské unie. Vyplývá to z hodnocení statistického úřadu Eurostat, kde Česko pátou příčku sdílí ještě s Irskem, Maltou a Švédskem. Jedničkou je Rakousko, druhá pozice náleží Polsku, Rumunsku a Finsku. Severská země se přitom v jiném žebříčku, World Happiness Report, umisťuje už dlouhá léta na špici.

Foto: Profimedia.cz

Rakušané jsou nejšťastnějším národem EU.

Článek

Rozhodujícími faktory jsou v anketě Eurostatu celková spokojenost obyvatel jednotlivých zemí EU, blahobyt, ale také úroveň vzdělání, rodinné vztahy či finanční stabilita. Ta je pro řadu lidí mnohem důležitější než majetek a peníze jako takové, informuje o průzkumu server Independent.

„Je zajímavé, že některé země spojené v posledních letech s nízkými příjmy, jako třeba Polsko či Rumunsko, jsou mezi zeměmi, kde jsou lidé nejspokojenější. Ukazuje to, jak komplexní a subjektivní vztah je mezi blahobytem a ekonomickým bohatstvím,“ okomentoval Eurostat.

Jak v této souvislosti zdůrazňuje magazín Time Out, zdá se, že za peníze si člověk opravdu štěstí nekoupí.

Německo je předposlední

Na třetí příčce žebříčku stanuly Belgie a Nizozemsko, čtvrté jsou Dánsko se Slovinskem. Pátá pozice patří, jak už bylo zmíněno, České republice, Maltě, Irsku a Švédsku. O šestou se dělí Estonsko, Itálie, Kypr a Lucembursko. Španělsko a Litva jsou sedmé.

Osmá pozice připadla Francii, Portugalsku a Slovensku, deváté je Maďarsko. První desítku uzavírají Chorvatsko a Lotyšsko. Řecko je 11., Německo pak předposlední 12. Nejméně šťastnou zemí EU je 13. Bulharsko.

Výsledek ekonomicky vyspělého Německa je poměrně překvapivý. Independent uvádí, že ve studii kolínského institutu Rheingold z minulého týdne jen 22 procent Němců uvedlo, že se považuje za „zatvrzelé“ optimisty. Rovných 20 procent dospělých se pak potýká s úzkostmi.

Anketa

Jste v životě šťastní?
Ano, nemohu si stěžovat
51,5 %
Celkem ano, ale mohlo by to být lepší
29,3 %
Jak kdy
8,9 %
Spíše ne
3,3 %
Rozhodně ne
7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8968 čtenářů.

Přijeďte zjistit, proč jsme nejšťastnější národ na světě, lákají Finové turisty

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám