Hlavní obsah

Díky cestování si mnohem víc vážím domova v Česku, říká tvůrce cestovatelských rozhovorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro Novinky.cz už přes dva roky připravuje podcasty o cestování a životě v zahraničí, letos pod názvem Slepá mapa. V posledním letošním díle vezme moderátor Michael Švarc posluchače a diváky takříkajíc do své kuchyně – ve vánočním speciálu vysvětlí, jak vybírá hosty, které z rozhovorů ho v uplynulých dvanácti měsících nejvíce zaujaly i jak to má s cestováním on sám.

Slepá mapa - Vánoční speciálVideo: Novinky

 
Článek

Témata dnešního dílu:

  • Jak se připravuje podcast Slepá mapa?
  • Proč si moderátor stojí za každým hostem a bál se někdy o některého z nich?
  • Jak nahlíží na cestování sám Švarc a které destinace ho lákají?
  • Proč není turista sprosté slovo?
  • Co dalšího čeká Slepou mapu v příštím roce?

Podcast, který začátkem roku změnil název z Pas a pusu na Slepá mapa, si podle Švarce oblíbila řada posluchačů. Moderátor za to prý vděčí zejména pestré škále hostů, kterými letos byli nadšení cestovatelé a dobrodruzi, ale i lidé žijící dlouho v zahraničí.

Posluchače zaujal například díl o Češce Lence White, která žije už šest let na Manhattanu, rozhovory s travel influencerem Adamem Machem nebo autorkou aplikace Úžasná místa Kristýnou Audi Turynovou, jež upozorňuje na zajímavé lokality v Česku, či rozhovor s manžely Dolanovými, kteří uklízeli odpadky ve Střední Americe.

Sledujte podcast Slepá mapa také na Instagramu, ať vám neutečou další zajímavé informace o chystaných dílech, kvízy či bonusový obsah.

„Slepá mapa se rozjela takovým způsobem, že se mi lidé ozývají sami, zda bych neměl zájem s nimi udělat rozhovor o jejich cestách. Jsem za to velmi rád, protože mi do podcastu chodí především lidé, kteří nejsou řekněme tolik mediálně známí. Kdokoli s dobrým příběhem má tedy šanci se podělit o své zážitky,“ tvrdí moderátor.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Moderátor podcastu Slepá mapa nabízí v posledním letošním díle pohled do zákulisí.

Zdůrazňuje, že je třeba myslet na to, že každý z hostů vypráví o dané destinaci na základě svých poznatků a zkušeností, které se nemusejí shodovat se zkušenostmi kohokoli dalšího. „Cestování je ale velmi subjektivní disciplína. Každému se líbí něco jiného. Pokud už tady tedy zazní nějaké negativní stanovisko na adresu jakékoli země, nejde o žádnou univerzální pravdu,“ konstatuje Švarc s tím, že některé z dílů vyvolaly kvůli názorovému střetu vášnivé diskuze.

„Silně vzpomínám na rozhovor s Terezou Knihovou, která se vypravila sama na čtyři dny do Iráku, a to na základě mého loňského interview s Vladimírem Košťálem o Afghánistánu. V tu chvíli jsem si uvědomil, že podcasty mohou skutečně posluchače ovlivnit k tomu, aby někam jeli,“ uvádí moderátor a dodává, že to považuje za velkou zodpovědnost. „Nechci ale nikomu nařizovat, kam má či nemá jezdit. To musí každý usoudit na základě svých zkušeností a možností.“

Po stopách štěstí i do USA

Samotný moderátor cestovatelského podcastu se cítí být spíše turistou nežli dobrodruhem. „Nejsem typ, který by přešel Sibiř bos nebo se prodíral džunglí. Zároveň ale nemám rád válení u moře, ačkoli naprosto chápu, proč to někdo, kdo má třeba děti nebo zastává vysokou manažerskou pozici, preferuje,“ míní Švarc. „Já jsem turista a nestydím se za to.“

Ačkoli v řadě zemí sílí protituristické nálady, podle Švarce nejsou problém samotní turisté, ale spíše jedinci, kteří se v zahraničí chovají neurvale a například se opíjejí a dělají rámus. „To pak chápu, že je domácí nemají rádi,“ konstatuje.

Podle moderátora je cestování a poznávání nových krajin velmi obohacující. „Někdo je neposedný a potřebuje být stále v pohybu, ale já, čím jsem starší, tím víc si vážím domova. Je to pro mě místo, kam se můžu vracet a kde si můžu po těch často náročných cestách odpočinout.“

Podcast Slepá mapa bude pokračovat i v roce 2024, už nyní moderátor láká na dva rozhovory, z nichž ten první vyjde 2. ledna a bude se zabývat štěstím a tím, jak na štěstí nahlížejí různé světové kultury. Druhé interview se pak dotkne cestování po USA.

„Rád bych posluchače také pozval do Radlické kulturní sportovny v Praze, kde nás 5. února čeká Slepá mapa naživo. V tuhle chvíli prozradím jen to, že se můžete těšit na dvě hostky,“ doplnil moderátor během vánočního speciálu. Na kompletní, 50minutový rozhovor se můžete podívat na videu, případně si jej můžete pustit v audiopřehrávači v úvodu článku.

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Chtěli byste si poslechnout povídání s někým konkrétním, kdo má k cestování co říct? Své tipy můžete posílat na adresu michael.svarc@novinky.cz, do předmětu uveďte „Slepá mapa“.

Podcast Slepá mapa pravidelně přináší rozhovory o blízkých i vzdálených koutech naší planety, exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech a jedinečných cestovatelských zážitcích. Pusťte si Slepou mapu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty:

Téměř polovina amerických mužů si myslí, že by v nouzi dokázala přistát s letadlem jako ve filmu

Cestování

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám