Hlavní obsah

Příběh Elišky: Táta mě bil, učitel znásilnil. Dostal podmínku a já žiju na antidepresivech

Eliška zažila domácí násilí už jako dítě. Otec ji fyzicky týral, po jednom útoku přišla vinou nárazu do topení o dva přední zuby. Tím ale její utrpení neskončilo. Ve druhé třídě ji znásilnil učitel v tělocvičně. Od soudu odešel s podmínkou. S psychickými následky se Eliška vyrovnává dodnes. Našla ale odvahu a svůj příběh zveřejnila v rámci podcastu Pod svícnem.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

V dnešním díle mimo jiné zazní:

  • Násilí v rodině z pohledu dítěte
  • Případ znásilnění ve školní tělocvičně
  • Následky, se kterými se Eliška potýká dodnes

„Doma to nikdy moc nefungovalo. Táta je alkoholik, který si to nepřizná. Bil nás děti i mámu. Fyzické tresty byly na jiné úrovni, než když dá rodič dítěti facku, protože něco provede. Jednou mě otec táhl za kapuci u mikiny přes půl baráku, vytřel se mnou podlahu a pak mě hodil na topení. Přišla jsem o dva přední zuby,“ začíná vyprávět Eliška svůj silný příběh v rámci podcastu Pod svícnem, který zveřejňuje příběhy obětí domácího násilí.

Ve škole Eliška působila zamlkle, vykazovala známky psychických problémů, pomoci se jí přesto dlouho nedostalo.

„Už ve školce jsem si s nikým nehrála, měla jsem strach. Moji rodiče byli od začátku proti psychologům. Bojovala jsem se záchvaty úzkostí, rodiče mě s tím poslali do háje,“ říká Eliška otevřeně.

Znásilnil ji učitel

Další zásadní moment v Eliščině životě přišel, když ji v osmi letech znásilnil učitel ve školní tělocvičně. Krvácela, měla bolesti, dospělý muž přesto ve znásilnění pokračoval. Později ve škole skončil a od soudu odešel s podmínkou.

„Byl to tehdy nový učitel, který do té doby učil na druhém stupni. Všiml si mě, když jsem v družině seděla bokem od ostatních dětí,“ vzpomíná dnes dospělá žena na hrůzný zážitek.

První psychologické pomoci se Elišce přitom dostalo až v 16 letech na gymnáziu. „Kdyby tam tehdy nebyla naše školní psycholožka, tak už tady možná nejsem,“ konstatuje.

Eliška má dodnes noční můry, po probuzení z nich musí jít zvracet. Lekne se obyčejného zvuku lednice. Má problém sedět s cizím mužem v jedné místnosti.

Případ týraného miminka spustil vlnu solidarity. Další oběti se často bojí násilí nahlásit

Podcasty a pořady

U podobných příběhů se iniciativa Pod svícnem občas setkává s bagatelizací, nařčením z vymyšlení příběhu nebo kritikou, proč oběť zveřejní příběh až po delší době. Proti tomu se Eliška tvrdě vymezuje.

„Vnitřně jsem z toho strašně nasraná. U takových lidí to není hloupost, ale bezcitnost. Ti lidé asi nikdy nezažili nic, co by je tak silně zasáhlo. Nedokáží si uvědomit, co to s člověkem dělá. Když člověk sám neměl nikdy problém, tak je těžké pochopit, jak se může cítit někdo, kdo takový problém má. Já jsem o svém příběhu dlouhou dobu nebyla schopná mluvit. Byla jsem hospitalizovaná na psychiatrii, tam mi všichni naslouchali a stejně jsem to nedokázala. Svoji roli hraje čas nebo příběh někoho jiného. Vyčítat lidem, že přišli s příběhem až po delší době, je hrozné,“ dodává Eliška.

Eliška v osmnácti letech odešla z domu, všechno přežila a se svým příběhem se svěřila na podzim roku 2022 iniciativě Pod svícnem. Jeho celé znění si můžete poslechnout v audio přehrávači v úvodu článku.

V rámci ochrany soukromí oběti bylo použito smyšlené jméno a upraven hlas.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stála Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám