Hlavní obsah

Příběh Terezie: Prastrýc mi v dětství dovnitř strkal prsty, po stehnech mi tekla krev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh Terezie začíná ve chvíli, kdy se její rodiče rozvedli. V té době jí byly tři roky. Chybějící mužský vzor po čase našla na chatě u svého prastrýce. Právě u něj mohla trávit volné chvíle na velké zahradě se zvířaty, což bylo pro Terezii původem z Ústí nad Labem vítaným zpestřením. Jenže zhruba po sedmi letech si uvědomila, že chování prastrýce rozhodně není v pořádku.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Od nahoty až po znásilnění
  • Naivita dítěte a absence kritického myšlení
  • Dopady na běžný život oběti

Podcast Pod svícnem zvítězil v anketě Podcast roku v kategorii Objev roku. Děkujeme.

Terezie je dalším hostem podcastu Pod svícnem, kde si povídala se spoluzakladatelkou stejnojmenné iniciativy Michaelou Studenou. Terezie, mimo jiné autorka úspěšného podcastu o českých krimi případech Insta Crime Podcast, vypráví o svých zážitcích s prastrýcem, manželem sestry svého dědečka.

„Já jsem si tehdy hrozně ráda hrála s panenkama. A to se mi extrémně vrylo do paměti, když jsem si jednou takhle na jeho chatě hrála a on přišel a ty barbínky začal svlíkat a dávat jim pusu na prsa s tím, že se jim to určitě líbí,“ vzpomíná Terezie na chování tehdy zhruba šedesátiletého prastrýce.

Pokud se ptáte, proč o takovém chování nikomu neřekla, vysvětlení je prosté. „Bylo mi asi šest let, fyzicky mi neubližoval, měla jsem se tam v podstatě dobře. Ty věci, co se mi nelíbily, jsem tehdy upozadila. Navíc dítě je v takovém věku naivní,“ říká Terezie. „A navíc nemá kritické myšlení,“ doplňuje Michaela.

Příběh Anuky: V dětství nás táta bil, později mi sahal na zadek i prsa. Na oslavě třicetin dostal od přítele přes držku

Pod svícnem

Chování prastrýce se stupňovalo. „Já už nedokážu říct, kdy k čemu došlo. Trpím posttraumatickou stresovou poruchou, mám flashbacky. Najednou vám to přeběhne před očima a vzpomenete si, že se to někdy stalo. Třeba mě učil, že je v pořádku ho vidět nahýho a zároveň je normální, aby on viděl nahou mě. Bylo mi to nepříjemný, protože třeba přítel mojí mámy tohle doma nedělal,“ vypráví Terezie. V další fázi pak přidal k nahotě i  otírání se o tělo dívenky.

„Ve škole ti sice v tomhle věku řeknou, abys nikam nechodil s cizíma, ale nikdo tě neupozorní, že se to může dít i v rodinách,“ zdůrazňuje Terezie. Chování jejího prastrýce nakonec bohužel nezůstalo „pouze“ u otírání a předvádění nahého těla.

Nezdálo se mi to?

„Jednou když jsme byli venku, leželi jsme na seně a koukali jsme se na mraky a říkali si, co nám připomínají, tak z ničeho nic mi dole vložil prsty dovnitř. Byla to velká bolest, došlo k protržení panenské blány, a když jsme přišli do chaty, tak jsem měla stehna od krve,“ vzpomíná na traumatický zážitek, který se později opakoval.

Jakožto dítě si po čase začala myslet, že se jí to celé třeba zdálo, že to mohlo být jinak a tak dále. Chování prastrýce se navíc na nějaký čas vrátilo k normálu. Znovu hráli společně šachy, Terezie si hrála se zvířaty a zdálo se být vše normální.

V rozhovoru Terezie vypráví, proč nepřestala na chatu jezdit ani po takové zkušenosti, kdy se u ní projevila posttraumatická porucha a hraniční porucha osobnosti, a proč teď podle vlastních slov působí na svoje okolí jako fúrie.

KOMENTÁŘ: Ze znásilnění nesmí být možné se vyplatit – Alex Švamberk

Komentáře

S Michaelou si v druhé polovině rozhovoru povídají i o dalších podobných případech obětí domácího a sexualizovaného násilí, řeč je i o definici znásilnění. Opravdu je nutné, aby došlo k penetraci pohlavním orgánem?

„K tomu s prastrýcem nedošlo, ale tady ty věci okolo, to postupný narušování intimity, to má stejnou, někdy možná i větší váhu. To si možná někdo neuvědomuje,“ dodává Terezie. Sama našla v minulosti pomoc i v příbězích ostatních obětí, proto se rozhodla o svých zážitcích mluvit veřejně.

Více o tom, jak se nakonec o celé situaci dozvěděli i další členové rodiny, o navazování vztahů v dospělosti či seznamování se dozvíte v dnešním dílu podcastu Pod svícnem. Pustit si ho můžete v audiopřehrávači v úvodu článku, případně ve streamovacích aplikacích.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám