Hlavní obsah

Příběh Míši: Táta mi zavázal oči, svázal mě a znásilnil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míša pochází z rodiny, kde se pro facku nechodilo daleko. Neustálou kritiku z tátovy strany brzy vystřídalo i sexuální zneužívaní, kterému blízké okolí bohužel nevěřilo. Narušené hranice a trauma z dětství se v dospělosti promítly i do partnerských vztahů. Svůj příběh vypráví v rámci podcastu Pod svícnem.

Foto: Novinky

Domácí násilí

Článek

Míša byla odmalička zvyklá na klečení v koutě, vařečku i studené sprchy. K fyzickým a psychickým trestům se však brzy přidalo i nevhodné osahávání. „Často jsem jezdila na chalupu s tátou sama, táta se večer připil a začal mě osahávat. Nevhodné dotyky začaly být častější, říkala jsem mamce, že tam s ním nechci jezdit, protože na mě sahá,“ vzpomíná.

Matka jí bohužel nevěřila a Míša se proměnila ve vystrašené dítě, které se bálo zůstat samotné s vlastním rodičem. „Začala jsem si dávat pozor na všechno, snažila jsem se zamezit situacím, kdy bych byla s tátou sama. Nikdo se mě nezastal, musela jsem se postarat sama o sebe. Žila jsem v neustálém napětí – přes den, že na mě bude křičet, protože jsem udělala něco špatně, a v noci, že za mnou zase přijde,“ popisuje své vzpomínky na život ve strachu.

Když bylo Míše 10 let, zůstala jednoho dne s otcem doma o samotě a její noční můra se stala skutečností. „Jednou jsem s tátou zůstala sama doma přes den. Zavolal si mě do ložnice, zavázal mi oči, svlékl mě, svázal mě a znásilnil. Aktivně jsem se bránila, řvala jsem jak o život, volala jsem mámu,“ líčí Míša rozpačitě.

Příběh Alice: Nevlastní otec mě análně znásilnil hřebenem, šestkrát jsem se pokusila o sebevraždu

Pod svícnem

Sexuální zneužívání pokračovalo až do Míšiných 13 let. Když se rodiče rozvedli, přerušila s otcem kontakt až do doby, kdy zjistila, že její otec trpí vážnou nemocí, následkem které později zemřel.

„Napsala jsem tátovi dopis a on se mi omluvil. Osobně mi poté řekl, že mu je všechno hrozně líto, ale už to nejde vzít nikdy zpátky. Paradoxně s ním mám vztah mnohem srovnanější než s mojí mámou,“ vypráví.

Nedostatečně vytyčené hranice se bohužel promítly do Míšiných partnerských vztahů, ve kterých se naprosto podřizovala svým druhým polovičkám. Nechala si říkat, co má dělat i jak vypadat, což ji dovedlo až k anorexii a pokusům o sebevraždu.

„Dostala jsem se do bodu, kdy jsem se zase bála chodit domů. Když jsme se s přítelem rozcházeli, vyhrožoval mi po smskách zdemolováním bytu. Já jsem to vždycky bagatelizovala. Kamarádi o mě měli strach. Vygradovalo to tím, že jsem se chtěla pokusit o sebevraždu,“ vzpomíná Míša na temné období.

V současnosti žije Míša s milujícím partnerem a snaží se pracovat na svém vztahu k matce. Sdílením svého příběhu chce apelovat na ostatní, aby dětem neubližovali a věřili jim za všech okolností.

Celý příběh si poslechněte v audio přehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám