Hlavní obsah

Příběh Alice: Nevlastní otec mě análně znásilnil hřebenem, šestkrát jsem se pokusila o sebevraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kam až může zajít chování nevlastního otce dokazuje příběh Alice, která o svých traumatech otevřeně hovoří v dnešní epizodě podcastu Pod svícnem. Znásilnění hřebenem, nechutné návrhy, plivání do tváře, rány do břicha. To je jen malý výčet toho, čím si mladá žena od svých 13 let musela projít. Upozorňujeme čtenáře a posluchače, že dnešní díl není určen pro slabší povahy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Chování nevlastního otce, znásilnění v koupelně
  • Vypadnout z domova, ale kam jít?
  • Pokusy o sebevraždu
  • Terapie a jak z toho ven?

Alice v rozhovoru se zakladatelkami iniciativy Pod svícnem Michaelou Studenou a Barborou Urbanovou otevřeně vypráví svůj příběh, ve kterém hraje hlavní roli nevlastní otec.

„Objevil se u nás ve dveřích s taškou, když mi bylo třináct. A už u nás zůstal,“ vypráví Alice. Nevlastní otec se velmi brzy začal projevovat jako násilník. Od slovních a fyzických ataků se sexuálním podtextem až po anální znásilnění hřebenem v koupelně.

„Od té doby já se nečešu, nebo třeba jednou za měsíc. Vím, že je to stupidní, ale moje hrůza ze sprch a hřebenů je neuvěřitelná. Málokdo to pochopí,“ říká Alice.

Příběh Anuky: V dětství nás táta bil, později mi sahal na zadek i prsa. Na oslavě třicetin dostal od přítele přes držku

Pod svícnem

S počínáním nevlastního otce se svěřila vlastní matce, která tou dobou doufala, že nový vztah je tím pravým ořechovým. Možná i proto své dceři neposkytla pomoc, naopak ji obviňovala.

Až mnohem později vyšlo najevo, že po celou dobu přivírala oči i kvůli finanční výpomoci – nebo, chcete-li, „úplatkům“ od svého přítele. S mužem navíc navzdory informacím od své dcery a jejího okolí zůstala. Nedávno měl pár svatbu.

„Mně taky v minulosti nabízel peníze, když se na něj při masturbaci budu dívat,“ popisuje Alice, která v 17 letech odešla z domu, v dospělosti se šestkrát pokusila o sebevraždu, má konstantní strach o svoje bezpečí a pravidelně dochází k terapeutovi.

„Nebudu mít klid, dokud nebude ležet v hrobě,“ říká Alice. Později v počítači nevlastního otce našla svoje fotky, které pořizoval třeba v době, kdy Alice spala.

V průběhu rozhovoru přiznává, že se později dozvěděla o tom, že problémy s otčímem měla v minulosti i jeho biologická dcera, s níž se Alice setkala. „Nechce o tom mluvit,“ konstatuje.

Na stole byla i možnost řešit celou věc s právničkou Lucií Hrdou. „Když jsem se ale dozvěděla o jejich svatbě, tak to padlo. Nechci, aby mě někdo obviňoval z toho, že mi jde o nějaký majetek a dědictví. Ať si všechny peníze strčí do…,“ vzkazuje Alice, která dokáže o svém příběhu mluvit teprve zhruba rok a půl.

Celý příběh si můžete poslechnout v audio přehrávači v úvodu článku. Alice hovoří o detailech domácího a sexualizovaného násilí, které zažila, a rovněž popisuje svůj současný vztah s matkou. Upozorňujeme, že v průběhu rozhovoru několikrát zazní explicitní výrazy.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám