Hlavní obsah

Příběh Hany: Dvacet let žila s tyranem. Po dceři našla odvahu veřejně vystoupit i ona sama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z prvního manželství má čtyři syny, po rozvodu žila dvacet let s despotou, který ji a její děti soustavně týral. Paní Hana v podcastu Pod svícnem vysvětluje, proč nebylo z jejího pohledu možné odejít dřív, a také, jak reagovala, když zjistila, že její dcera se nedávno objevila ve stejném podcastu.

Pod svícnem: Příběh HanyVideo: Novinky

 
Článek

Byla to právě Hanina dcera Anička (Anuka), která se před několika měsíci rozhodla veřejně vystoupit v podcastu Pod svícnem a říct světu, co se u nich doma dělo za zavřenými dveřmi.

„Byla jsem ráda, že o tom promluvila, protože jsem věděla, že jí to pomůže. Přiznám se, že když jsem to poprvé slyšela a ona tam mluvila o tom, že jsem jako matka nezasáhla, tak se mě to dotklo. Jenže potom jsem si uvědomila, že má vlastně pravdu, nezásahla jsem,“ říká paní Hana, která v podcastu mluví právě o důvodech, které ji k tomu vedly.

Sama je matkou pěti dětí, čtyři syny má z prvního manželství, Anička se narodila ze vztahu s despotickým tyranem. Po svatbě si pár společně odkoupil rodinný domek, kde rodina původně bydlela v nájmu. Domácnost však stála vždy na Haně.

Chtěla bych tyranům vzkázat, že si nezaslouží oslovení muž. Jste ubožáci, chudáci a zbabělci, kteří si troufají na slabší.
Hana

„Vařila jsem teplý obědy i večeře, muselo být perfektně naklizeno,“ vysvětluje. Ani tvrdá práce v domácnosti a péče o pět dětí ale nebyla pro tyrana dost. Svoji ženu i děti mlátil, nejméně u jedné vážné potyčky byla i dcera Anička.

„Tehdy mě na pohovce rdousil, loučila jsem se se světem. Když přišla dcera, tak toho nechal,“ vzpomíná Hana, která vysvětluje, že s dětmi neměla kam jít.

„Kam bysme šli? Skončili bysme možná někde na ubytovně, nebo někde v azylovém domě. Podívejte se, jak o takových dětech pak mluví, jak se na ně třeba ve škole dívají,“ míní Hana, která se nakonec s tyranem rozvedla.

Příběh Anuky: V dětství nás táta bil, později mi sahal na zadek i prsa. Na oslavě třicetin dostal od přítele přes držku

Pod svícnem

„Rozvod proběhl klidně, ale pak mi třeba na ulici před lidma sprostě nadával,“ říká Hana, která si později našla nového přítele. Ten měl však problém s alkoholem a odmítl se léčit. Vztah proto po čtyřech letech skončil.

„Prodala jsem barák, s bývalým manželem jsme si peníze rozdělili, já si koupila byt a dnes jsem sama a šťastná,“ dodává Hana.

„Chtěla bych tyranům vzkázat, že si nezaslouží oslovení muž. Jste ubožáci, chudáci a zbabělci, kteří si troufají na slabší,“ říká na konci rozhovoru Hana, mezitím, co dcera Anička sedí v zákulisí…

Hana v podcastu mluví také o tom, jak v minulosti v rodině zasahovala či spíše nezasahovala policie, jak si tyran vybíjel zlost i na psovi nebo jak bývalý manžel vytáhl nůž. Celý příběh najdete na videu, posluchat můžete i v audio přehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám