Hlavní obsah

Příběh Báry: Kvůli domácímu násilí utekla od manžela. Nyní se bojí, že přijde o děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Báru její manžel psychicky týral, začalo to nenápadně, záhy u Báry propukly i zdravotní obtíže. Snažila se vztah zachránit, žít podle pravidel manžela, všechno ale bylo stále špatně. Když se rozhodla odejít, nevěděla, že na ni čekají soudní tahanice o děti, které přetrvávají dodnes. Svůj příběh vypráví v novém díle podcastu Pod svícnem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Psychické týrání je skryté. Trvalo, než jsem si to začala uvědomovat. Začalo to postupným snižováním sebevědomí. Každý den jsem slyšela, že mi nic nejde, byly to často banality. Poté začaly jeho cholerické výbuchy hněvu, rozbíjel nábytek, bála jsem se. Nutil mě i k sexu,“ popisuje Bára postupné prohlubování násilí.

I když se Bára snažila řídit podle partnerových pravidel, nepomáhalo to. Chtěla zachránit rodinu, navrhla i terapii, kterou manžel odmítal. Vše se zhoršilo s narozením druhého potomka. Rozhodla se odejít, nechtěla, aby děti vyrůstaly v takto narušeném prostředí.

Tyran unesl z Česka své dvě děti do Pásma Gazy, zoufalá matka je už rok neviděla

Pod svícnem

„Jeho matka mě vyhnala ze svého domu s tím, že dokud to nevyřešíme, nemám se tam ukazovat. Neměla jsem z její strany žádnou podporu, byla jsem na rodičovské dovolené. Odešla jsem za svou rodinou, do domu po mých prarodičích,“ vzpomíná na odchod od manžela.

Bára se chtěla s mužem domluvit, přála si, aby děti neztratily kontakt se svým tátou. On mezitím podal předběžné opatření k soudu a začaly soudní rozepře.

„Předběžné opatření znamená, že on podá návrh. Soud do sedmi dnů rozhodne, přestože nekontaktuje druhou stranu. Soud, aniž by znal kontext odchodu, nařídil, abych se okamžitě vrátila do bytu, ze kterého jsem zoufale odešla,“ vysvětluje Bára rozpačitě.

Bára se domnívala, že psychické týrání bylo nejhorším obdobím. Peklo propuklo nanovo se soudními spory. Sama Bára iniciovala vypracování znaleckého posudku, aby dokázala přítomnost domácího násilí, kterou odborníci potvrdili. Soud k této skutečnosti stále nepřihlíží. V současné době žije Bára v neustálé obavě, že o děti přijde.

Pokračování a celý příběh si poslechněte v audio přehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám