Hlavní obsah

Tyran unesl z Česka své dvě děti do Pásma Gazy, zoufalá matka je už rok neviděla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh Adély začíná podobně jako celá řada dalších případů domácího násilí. S násilnickým exmanželem, Palestincem, má Adéla tři děti. Prošla si psychickým i fyzickým týráním, a aby toho nebylo málo, dvě z dětí, kterým je nyní osm a deset let, bývalý manžel přibližně před rokem unesl do zahraničí. Nyní se tak děti nacházejí v Pásmu Gazy, ve válečné zóně a iniciativa Pod svícnem se rozhodla Adéle pomoci. A zdá se, že ledy se začínají hýbat. Novinky nabízí téměř hodinový rozhovor s matkou unesených dětí.

Foto: Pod Svícnem

Unesené děti. Dívce je nyní osm, chlapci deset let

Článek

S bývalým manželem se Adéla (na sítích je její příběh někdy popisován i pod jménem Amélie) poznala přibližně před 15 lety během práce v zahraničí. Oba pracovali ve zdravotnictví. V tomto případě je pro pochopení dalších souvislostí nutné uvést, že exmanžel je Palestinec.

„Vzali jsme se asi po dvou a půl letech, když jsem otěhotněla. Vztah ze začátku nebyl nijak špatný, sem tam proběhly nějaké výkyvy, ale to si člověk říká, že je normální. Největší problémy začaly až po narození třetího dítěte, nejmladší dcery. Do té doby mě opečovával a staral se o mě,“ vypráví Adéla.

Hned po narození dcery neváhal agresor své ženě hrozit pěstí před zraky starších sourozenců. Následovalo sledování telefonů, narušování soukromí, vyhrožování, falešné obviňování a další jevy psychického týrání.

Situace se zhoršila přibližně před šesti lety, kdy poprvé došlo k fyzickému napadení. Bývalý manžel Adélu brutálně zbil a následně ji rdousil tak dlouho, až začala ztrácet vědomí.

„Pomalu jsem si přála, aby to dodělal. Až když jsem ztrácela vědomí, tak přestal,“ vypráví třesoucím se hlasem Adéla. Prvním napadením však fyzické týrání ani zdaleka neskončilo. Ještě tentýž týden byla Adéla opět znovu zbita a následně i znásilněna.

„Vím, že to byl pátek. Hodil se mnou na gauč a znásilnil mě. Druhý den jsem nemohla ani vstát. Vzhledem k tomu, že je lékař, tak věděl, jak poznat, jestli jsem při vědomí, dokonce se mě později zeptal, jestli chci odvézt do nemocnice. Odmítla jsem. Nemohla jsem chodit, mozek mi fungoval, ale tělo odmítalo reagovat,“ konstatuje Adéla.

K dalšímu fyzickému napadení, ke kterému došlo na zahradě, už přijela i policie. Trestní oznámení po výhrůžkách tehdejšího manžela však Adéla ze strachu o sebe a svoje děti stáhla.

Čím dál častější byly i agresorovy cesty do Dubaje. Co přesně v Spojených arabských emirátech tehdy její muž dělal, Adéla dodnes přesně neví. Co je však jisté, Adéla během jedné z dubajských cest v Česku požádala za pomoci své advokátky o rozvod.

Soud řešil mimo jiné i to, kdo a jak se bude starat o tři děti. Výsledek? Dvouměsíční zkušební lhůta střídavé péče, o kterou měl zejména otec dětí velký zájem. Nikdo nezkoumal, jak se agresor k bývalé ženě choval, posuzoval se pouze vztah k dětem.

Dovolená v Dubaji

V průběhu rozvodu navíc se svolením Adély odcestoval s dvěma dětmi na týdenní dovolenou do Dubaje. Nejstarší syn zůstal doma, bojí se létat. „Tam to proběhlo všechno v pořádku, posílal mi i fotky z dovolené, jak tam děti řádí v aquaparku,“ vypráví Adéla. Soud v říjnu 2022 schválil střídavou péči na trvalo. Tehdy ještě Adéla netušila, že podruhé už všechno proběhne úplně jinak.

Na podzim loňského roku totiž otec dětem opět navrhl, aby s ním odjely na dovolenou. Nejmladší dcera (8) i prostřední syn (10) Adélu doslova prosili. Ta nakonec s týdenní cestou do Dubaje opět souhlasila. „Dneska už to vidím jako chybu,“ uznává Adéla.

Problémy se objevily, když se děti měly vracet domů. „Poprvé volal, že je snad plné letadlo, že posunuli let. Potom, že si to ještě o týden prodlouží, že školu zařídí. To už jsem věděla, že je něco špatně,“ říká Adéla, která šla rovnou na policii. Netušila však, že k mailovému účtu, ze kterého posílala na policii podklady, má přístup i exmanžel.

„Na začátku listopadu mi dal asi na pět minut k telefonu dceru. To bylo naposled,“ říká Adéla. Od té doby nemluvila ani s dcerou, ani mladším synem. S exmanželem však několikrát v kontaktu byla, zejména, když se ji snažil vylákat do Dubaje i s nejstarším synem. Nabízel přitom dokonce úplatky.

Ačkoliv se na první pohled může zdát jako logická pomoc například tamní policie, opak je pravdou. Dvě děti s otcem kdesi v Dubaji nikoho nezajímaly. „To jsme si tedy ještě mysleli, že jsou v Dubaji,“ pokračuje Adéla, která za pomoci své kamarádky vylákala z exmanžela informace.

„On se rád chlubí. Když se s ním kamarádka spojila, tak na mě nejdřív nakydal špínu, ale potom jí posílal fotky sebe i dcery,“ vysvětluje Adéla. Z fotek, které se k ní dostaly, ale poznala, že v pozadí není Dubaj, ale například dům exmanželovy matky v Pásmu Gazy. I z dalších fotek, kde se objevilo například číslo popisné, je zřejmé, že muž se s dětmi přesunul do válečné oblasti. Oficiální záznam o tom v Izraeli neexistuje, trojice zřejmě překročila hranice za pomoci pašeráků nelegálně, dost možná v oblasti žijí pod jinou identitou.

Ledy se pohnuly

Kde přesně děti v tuto chvíli jsou, není zřejmé. Jisté je, že jim hrozí bezprostřední nebezpečí. Ačkoliv měly české pasy, není jasné, zda jim je otec nezničil. V posledních dnech se případu dostává mediální pozornosti a ledy se začínají hýbat.

V pondělí odpoledne vydalo Ministerstvo zahraničních věcí o tomto případu zprávu. Jak řekla pro ČTK Mariana Wernerová z odboru komunikace, ministerstvo řeší situaci prostřednictvím čtyř zastupitelských úřadů v Abú Zabí, Káhiře, Tel Avivu a Ramalláhu od počátku.

„Matce jsme zajistili kontakt na právničku ve Spojených arabských emirátech, kde se otec s dětmi nacházel v době, kdy matka případ nahlásila,“ uvedla Wernerová. Ministerstvo s matkou průběžně komunikuje a je připraveno v případě jejího zájmu předat jí kontakt na právníka působícího v Gaze, který se věnuje poradenství v obdobných případech.

Pásmo Gazy je ovládáno islamistickým hnutím Hamás, s nímž nelze komunikovat, není možné se ani obrátit na tamní úřady, pokračovala Wernerová. Styčný úřad v Ramalláhu záležitost konzultoval i s kolegy z ostatních členských států Evropské unie. „Řešení se v obdobných případech našlo vždy jen na základě zprostředkování právního poradenství či mediace v rámci rodiny,“ dodala Wernerová.

Pod svícnem mluví o liknavosti

Na to však reaguje spoluzakladatelka iniciativy Pod svícnem Barbora Urbanová: „Paní Adéla právníka z pásma Gazy již nepotřebuje, sehnala si jej sama, ačkoliv ministerstvo má několik měsíců informace, kde se děti nachází.“

„Od začátku únosu, a já odmítám říkat ročnímu odtržení dětí od jejich matky dovolená, jsme se setkali pouze s vyjádřeními typu: nevíme, nemáme kompetence, netušíme. Liknavost Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí (UMPOD), Interpolu a dalších institucí nás dostala do fáze, kde jsme teď. Děti jsou v oblasti, kde začala válka. A z ‚nevíme, netušíme‘ jsme v bodě ‚nejde to, protože válka‘. Protože děti nikoho nezajímají,“ myslí si druhá ze spoluzakladatelek Michaela Studená.

Iniciativa Pod svícnem nyní zvažuje mnohem akčnější způsob a plánuje vypsat sbírku, která by pomohla zorganizovat navrácení dětí do Česka.

Novinky budou případ dvou unesených dětí i nadále sledovat.

Celý příběh s mnoha dalšími detaily, které nejsou v článku popsány, si můžete pustit v audio přehrávači v úvodu článku. S Barborou Urbanovou mluví matka unesených dětí. Rozhovor vznikl v pondělí 9. října 2023 odpoledne.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám