Hlavní obsah

Pavel Houdek: Z hluboké bažiny domácího násilí se oběť bez pomoci nevyhrabe

S kurzem moderní sebeobrany se snaží různými způsoby zničit sexualizované násilí. Vystudovaný právník Pavel Houdek mluví v podcastu Pod svícnem o domácím a sexualizovaném násilí hned z několika pohledů. Proč tomu muži často nevěří, jak je to se zneužíváním moci a proč je důležité před násilím ve svém okolí nezavírat oči? I na tyto otázky Houdek odpovídá Barboře Urbanové v dnešní epizodě.

Foto: Archiv Pavla Houdka

Pavel Houdek byl hostem podcastu Pod svícnem

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Násilí nejsou jen facky
  • Muži vs. ženy. Kdo je častěji agresorem?
  • Nezavírejme oči před násilím
  • K čemu je kurz moderní sebeobrany?

Hlasujte pro podcast Pod svícnem v soutěži Podcast roku a vyhrajte zajímavé ceny. Hlasovat můžete až do 5. června 2023. Děkujeme!

Kurz moderní sebeobrany si klade za cíl naučit lidi, jak se zachovat v krizových situacích a postavit se sám za sebe. Sám Houdek přitom zdůrazňuje fakt, že násilí, to nejsou jen modřiny, zlomené kosti a kopance na zemi.

„Násilí má různé podoby. Samozřejmě můžeš někoho zničit nejen tak, že mu dáš pár facek, ale i tak, že ho neustále deptáš, shazuješ, ponižuješ nebo ho odřezáváš od sociálních vazeb. V kontextu domácího násilí to pak v drtivé většině případů fyzickým násilím končí, málokdy je to oddělené. Násilník si zpravidla připravuje půdu… Z člověka vytvoří psychickou trosku,“ vysvětluje Houdek.

Příběh Terezy: Znásilnil mě nevlastní bratr. On je v pohodě, já se několik let ničila

Pod svícnem

V nejrůznějších diskusích často a hlasitě zaznívají hlasy, které volají po tom, že domácí násilí, to není jen situace, kdy muž bije ženu. Že k tomu dochází i naopak.

„Těch případů je výrazně méně. U fyzického násilí je zhruba v 96 procentech případů agresorem muž,“ říká Houdek a pokračuje: „Je to jasné, proč tomu tak je. Žijeme ve společnosti, která je genderovaná. Mocenské pozice mají v drtivé většině muži. A pak se to odráží i ve vztazích… Myslím si, že kdyby to tak nebylo, tak by se to odrazilo i na domácím násilí. Vidíme to třeba ve firmách, kde jsou ve vedení ženy. Tam dochází k tzv. bossingu ze strany žen. Primárně jde prostě o zneužití moci.“

Hluboká bažina

V další části rozhovoru Houdek poukazuje na to, že průměrná doba, kterou oběť stráví s násilníkem, je osm let. „Hodně z nich tam je mnohem delší dobu. A to není tak, že by ti lidi byli hloupí nebo neschopní. Ale už jsou v té bažině tak hluboko, že bez nějaké vnější pomoci je skoro nemožné, že se z toho dostanou,“ upozorňuje.

Ve dvou případech se však oběti dokážou z posledních sil odhodlat k odchodu od agresora. Takový impulz přichází, pokud se agrese otočí vůči dítěti oběti nebo situace zašla tak daleko, že oběti jde o holý život.

Lucie Hrdá: Řekněte mi, která třináctiletá holka chce souložit se svým dědou?!

Pod svícnem

„Já nikomu nechci brát naděje, ale 99 procent lidí se z toho samo nevyhrabe,“ varuje Houdek s tím, že právě kvůli těmto statistikám je potřeba, aby lidé, kteří mají pocit, že jsou ve svém okolí svědky domácího násilí, nezavírali nad situací oči.

„Nemusíme zrovna někomu bušit na dveře. Někdy se stačí jenom zeptat, jestli je všechno v pohodě,“ nabádá spoluzakladatel kurzu a workshopů, se kterými se často dostává společně s manželkou Jasmínou i do škol.

„Usilujeme o to, abychom naučili jednotlivce najít si hranice a za ty se postavit. Aby se uměli ozvat. V případě, že to nefunguje, tak aby věděli, kam se obrátit. Na každé škole za námi přijde obrovská část publika, která nám přijde říct svoje zkušenosti se sexualizovaným násilím,“ přiznává.

Celý rozhovor si pusťte v audio přehrávači v úvodu článku. Dozvíte se, jestli je podle Houdka domácí násilí největší nemocí naší společnosti, proč se v Česku příliš neřeší femicida (vraždy žen kvůli jejich pohlaví) nebo proč muži často nevěří, že k násilí dochází.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stála Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám