Hlavní obsah

Násilí na mužích je okolím často bagatelizováno. Důležité je utrpení nezlehčovat, říká psycholožka Kříčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci domácího násilí bývá často opomíjené téma násilí na mužích. Jaká jsou specifika žen tyranek? V nové epizodě podcastu Pod svícnem tuto problematiku otevřela Michaela Studená s psycholožkou Michaelou Kalužný Kříčkovou.

Pod svícnem: Michaela Kalužný KříčkováVideo: Novinky

 
Článek

Muži o problematice násilí na nich samotných málo mluví, často se tento jev bojí i přímo pojmenovat. „Muž má často pocit selhání, právě proto, že se mu doma děje něco, co spadá do kolonky fyzického násilí. Pro muže je často extrémně náročné přijmout myšlenku, že žena něco takového dělá muži,“ vysvětluje na úvod rozhovoru Kříčková.

„Někdy ženy ve vztazích sahají k násilí, když se cítí nevyslyšené, zoufalé, a je to způsob, jak mužem otřást. Samozřejmě to vůbec není zdravý mechanismus,“ objasňuje psycholožka možné důvody, kdy se ženy dopouští fyzického násilí.

Domácí násilí nemusí mít ale jen podobu fyzického ubližování, může se jednat i o ponižování se sexualizovanou formou, manipulaci, snižování hodnoty člověka a nabourávání jeho sebeúcty.

Příběh Viky: Matka mě týrala fyzicky, otec psychicky. Nikdo z okolí nezakročil

Pod svícnem

Násilí na mužích v rámci partnerských vztahů je často bagatelizováno okolím. Psycholožka radí utrpení druhého nezlehčovat a nehodnotit. „Platí to co vždycky, nesnižuju utrpení druhého a nehodnotím, ale je to těžké. Když s námi někdo sdílí, že trpí. Nás samotné to konfrontuje s vlastními emocemi,“ popisuje Kříčková záludnost celého problému.

Výjimkou není ani domácí násilí ze strany matek vůči svým synům. Jeho následky si mohou muži nést celý život a manifestovat na široké škále projevů od problémů ve vztazích, sebepoškozování, k poruchám osobnosti až závislostem.

„U žen je to často spjaté s emocionalitou, ve chvíli, kdy se necítí dobře, může častěji docházet k vybití frustrace na malém objektu, který se nemůže bránit. Nemusí to být vždycky vztek, ale i nespokojenost a smutek,“ líčí psycholožka specifika vyskytující se u žen páchající násilí.

Co doporučuje terapeutka ženám, které se dopouští násilí? Proč lidé bijí své děti? Jak zvládat rodičovská selhání?

Pusťte si celý rozhovor na videu nebo si jej poslechněte v audiopřehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Související témata:
Násilí na mužích

Výběr článků

Načítám