Hlavní obsah

Adiktolog Trantina: Život bolí a nikdo nám to neříká. Se závislým jednejte s láskou, ale tvrdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závislosti na alkoholu, drogách, hazardu, ale třeba i počítačových hrách. Ty všechny dokážou ničit nejen závislého člověka, ale rovnou celé rodiny. Adiktolog František Trantina v rámci nové epizody podcastu Pod svícnem vypráví příběhy ze své praxe a mimo jiné radí, jak by rodina měla postupovat v případě, že doma mají závislého člena rodiny.

Adiktolog František Trantina byl hostem podcastu Pod svícnem.Video: Novinky

 
Článek

Témata dnešního dílu:

  • Souvislost vzniku závislosti s traumaty v minulosti
  • Jak jednat se závislým člověkem v rodině?
  • Alkohol u mladých
  • Závislosti hrající roli u případů domácího násilí

Jedním tématem rozhovoru je i propojení závislostí a nejrůznějších traumat z minulosti. „Já to často ilustruju na svém životě. Vyrůstal jsem jenom s maminkou a ve skupině vrstevníků jsem neměl dobré postavení. Vynikal jsem bájnou lhavostí, vymýšlel jsem si různé věci, které mám, ale ve skutečnosti jsem je neměl. Dost mě to poznamenalo. Když potom přišla doba, kdy jsem měl nějaké možnosti, tak jsem měl potřebu ukazovat všem, jak jsem úspěšný a bohatý. Něco jsem si tím kompenzoval, určitě tam hrálo roli i to, že jsem neměl tátu,“ vypráví otevřeně Trantina, který před praxí adiktologa a psychoterapeuta pracoval ve vysokých manažerských funkcích.

S Michaelou Studenou a Barborou Urbanovou se baví o nejrůznějších typech závislostí. Kromě těch „klasických“ naráží Trantina i na neustálou potřebu sledovat a sdílet na sociálních sítích. „Ty společnosti vytvářely svůj produkt tak, aby se při jeho sledování zvyšovala produkce dopaminu a vznikala na tom závislost. To je fakt,“ říká adiktolog.

Příběh Terezie: Prastrýc mi v dětství dovnitř strkal prsty, po stehnech mi tekla krev

Pod svícnem

V průběhu rozhovoru se věnuje i situaci v rodinách, kde je na drogách závislá mladá dívka. „To nejhorší, co můžou rodiče udělat, je, že ji vyhodí z domu. Na ulici z ní udělá dealer prostitutku,“ varuje adiktolog. Sám by se přikláněl k jinému řešení. „S tím závislým jednat s láskou, ale tvrdě. Je potřeba, aby se šel léčit,“ nabádá Trantina.

Jak se může na dívce podepsat, když ji rodiče vychovávají jako vytouženého syna a naopak? Proč mladí lidé mají potřebu pít alkohol, který ničí zdraví? Je nutné, aby byla Praha místem pijatik turistů ze západních zemí? A co mají společné alkohol s domácím násilím?

Pusťte si celý rozhovor na videu nebo si jej poslechněte v audiopřehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám