Hlavní obsah

Nestyďte se zeptat na radu, vánoční utrácení nesmí rodině brát peníze z rezervy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se s první dcerou ocitla v roli samoživitelky, donutilo ji to zapracovat na přístupu k penězům. Vzdělávala se, inspirovala v zahraničí a po letech praxe se o získané zkušenosti rozhodla podělit. Dnes vede vlastní projekt obklopený spokojenou komunitu, kde pomáhá lidem zlepšovat jejich finanční situaci. Poslední předsváteční díl podcastu Po mateřských stopách se věnuje rodinným financím a tématu finanční gramotnosti. Pozvání přijala Eva Fouani, zakladatelka projektu Chytrá kasička.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Proč a jak vznikl projekt Chytrá kasička (6:10)
  • Jak si jako máma na rodičovské říkat partnerovi o peníze (14:48)
  • Pár rad, pokud jste to přehnali s útratou za Vánoce (20:43)
  • Bod po bodu o správné finanční gramotnosti (32:22)

Eva se právě stala podruhé mámou. Svůj již rozběhnutý projekt, kterým se snaží zlepšovat povědomí o finanční gramotnosti, ale kvůli miminku k ledu neuložila, pouze se z individuálních konzultací přesunula do online prostředí. Tam své služby nabízí například pomocí platformy Hero hero nebo na Instagramu.

„Chytrá kasička je můj projekt o finanční gramotnosti, kde se snažím předávat znalosti o money mindsetu, finanční gramotnosti i finančním poradenství. Když jsem byla single máma, tak jsem s penězi neuměla nakládat a určitá frustrace mě dohnala k tomu, že jsem si začala vyhledávat informace k této problematice ze zahraničí, protože v českém rybníčku jich ještě moc nebylo,“ vypráví v rozhovoru.

S projektem se zaměřovala nejdříve na mámy samoživitelky, ale poté ji začaly oslovovat mladší ročníky, především ženy, kterým se ani z průměrných platů nedařilo nic ušetřit. Dnes služba vyrostla i v rámci rodinné finanční terapie a rozrůstá se stále dál. Eva v projektu působí jako mentorka a terapeutka.

Nestyďte se zeptat

„Vytvořila jsem bezpečný prostor, kde se mě klienti mohou zeptat na cokoli, i třeba na zcela banální věci, a nikdo je za to nebude soudit,“ popisuje a dodává, že do těchto otázek spadá například dotaz na to, jak tvořit rozpočet či kolik si posílat měsíčně na spořicí účet. Někomu takové věci přijdou jasné, jiní v nich tápou a stydí se zeptat.

„Co jsem si všimla, tak finanční gramotnost je věc, kterou tě nikdo nenaučí, ale když dojdeš do určitého věku, tak všichni očekávají, že to umíš a už je ti hloupé se ptát,“ popisuje hlavní kámen úrazu ohledně povědomí o práci s penězi.

V rozhovoru Eva zabrousí také k tématu rodinných rozpočtů v prvních letech života dítěte: „Říkání si o peníze partnerovi, na kterém jste často jako žena na rodičovské částečně finančně závislá, je takové bolavé téma. S klientkami na něj často narážím, cesty ale jsou.“

„Výši svých financí nezměníte jen osekáváním výdajů, jak je všude ukazováno, ale především stálým navyšováním příjmů. Ať už dovzděláváním, říkáním si o přidání či úplnou změnou povolání,“ vysvětluje v závěru povídání Eva.

Rozhovor o chápání a zvládání financí v rodinách si můžete pustit v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám