Hlavní obsah

Máte školku? A mohla bych ji vidět? V jedné panuje krutá vojna, ve druhé přílišná svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak reaguje strhaná matka, kterou cizinec pozve na pivo? Čím lze zapudit pocity izolace a samoty spojené s mateřstvím? Kdy mají matky nárok na to, si postěžovat? Podle čeho vybírat dětem školku? Lze jen zlým pohledem překazit jinému páru intimní chvíli? A co dělají ženy, když jejich děti a manželé usnou? O tom všem se v nové epizodě podcastu Po mateřských stopách baví Lucka s Terkou, dvě matky tříletých dětí.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Podle čeho plánují matky dovolenou?
  • Jaká očekávání mají rodiče od soukromé školky?
  • Pocity frustrace a krátký nádech svobody
  • O plánech, které nevyšly, a nenávisti k nakupování

V dnešní uspěchané a náročné době je pro nové matky důležité najít podporu a pochopení. Všude se totiž dočtou, jak by co měly správně dělat, ale málo už se dozvědí o tom, jak si během celého procesu udržet smysl pro humor, zdravý rozum, sebevědomí, přátele nebo třeba partnera.

Nový díl podcastu Po mateřských stopách sice neobsahuje instantní návod na mateřské štěstí, ale odkrývá světlé i stinné stránky dvou konkrétních (a místy velmi odlišných) mateřských světů. Sdělení je jasné - poukázat na to, že žádná máma v tom není sama a každá má své vlastní starosti. Některé jsou pro všechny společné, jiné jsou více unikátní.

„Celý den se cítím jak u maturity. Od syna dostávám otázky, jako co je to hřídel nebo proč je v botách jazyk. U půlky věcí beru do ruky mobil, abych to našla na internetu. Už se dostáváme i do témat jako bezdomovectví, nebo proč některé děti mají jen maminku či tatínka, a já to musím tříapůlletému človíčkovi vysvětlit tak, aby to mělo nějakou hloubku, ale opatrně a citlivě. U toho se vždy zapotím,“ popisuje svůj den se synem Lucie.

Podcast PMS začínal před dvěma lety oddechovým formátem, kdy si dvě čerstvé matky vzájemně vyměňovaly své leckdy úsměvné, jindy politováníhodné mateřské zkušenosti. Dnešní díl je návratem k původní formě a obsazení.

Druhý uplynulý rok existence podcastu byl vyplněn rozhovory s odborníky, rodiči a osobnostmi z různých odvětví, aby posluchačům přinesl kromě již zmíněného oddechu i zajímavé informace a vhled do oborů méně či více spojených s rodičovstvím. Nyní podcast začíná svůj třetí rok.

Už dvacet let pomáhají mladým rodinám v těžkých situacích, dobrovolník přijde až domů

Po mateřských stopách

„V šatně školky vídám hodně maminek, které se ptají, jestli jejich dítě vůbec něco snědlo, třeba aspoň lžíci polévky. Můj syn je opačný extrém. Když mu jídlo chutná, musejí hlídat, kolikrát si přidá, aby se náhodou nepřejedl tak, že je mu z toho špatně,“ vypráví v rozhovoru Tereza.

V podcastu se dále dozvíte, jak vypadá takový autobusový den a jaké typy lidí ho navštěvují. Matky probírají také požadavky na děti ve školkách.

Padnou i tipy na zvuky, které pomáhají ženám si udržovat klid v duši. Nakonec se matky svěří i s tím, proč si s partnery občas za celý den nestihnou říct ani dvě věty.

Celý odpočinkový rozhovor dvou maminek tříletých synů si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám