Hlavní obsah

Už dvacet let pomáhají mladým rodinám v těžkých situacích, dobrovolník přijde až domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věnují se rodinám v těžkých životních situacích. Podporují rodiče, kteří nenacházejí ve svém přirozeném prostředí dostatek opory. O tom, jak organizace funguje a jaké rodiny se k nim dostávají, vypráví v rodičovském podcastu Po mateřských stopách psychoterapeutka a ředitelka neziskové organizace HOST Alžběta Candia Muňoz.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Kdo a jak může o pomoc organizace žádat?
  • Dá se v péči o dítě dohnat něco, co se dlouho zanedbává?
  • S čím bojují rodiče v prvních letech života dítěte?
  • Jak se postupuje, když je dítě v ohrožení?

Organizace HOST (Home-Start Česká republika) pomáhá ohroženým rodinám. Těm, které se ocitly v náročné životní situaci. Může jít o to, že je pro ně rodičovství zatěžující, nebo se jedná o náhlou událost, která rodinu zasáhla. Objevit se může i situace, kdy rodina čelí závažnějším problémům, jako je násilí, určitá forma závislosti nebo třeba finanční problémy.

„Pracujeme i s rodinami, které se setkaly s problémy jako domácí násilí. S prostředím, kde dětem není dobře, nezachází se s nimi dobře, probíhá tam manipulace, psychické týrání, fyzické týrání a tak dále,“ popisuje v rozhovoru Alžběta.

Klientům v organizaci poskytují stabilitu a pozitivní motivaci pro vytvoření láskyplného prostředí, aby mohli rodiče dostatečně podporovat zdravý vývoj svých dětí. Hlavním cílem je podpora rodin s dětmi v raných fázích života, ty totiž mají zásadní vliv na formování osobnosti a budoucí mezilidské vztahy.

„Je to období vývojově dynamické, kdy dítě hodně potřebuje rodiče pro svůj rozvoj,“ odpovídá Alžběta na otázku, proč se organizace věnuje rodinám s malými dětmi, tedy pod šest let.

Láska přes algoritmus. Novodobá romantika, za kterou se není nutné stydět

Po mateřských stopách

Služby organizace poskytují podporu rodičům prostřednictvím vyškolených dobrovolníků. Ti navštěvují rodiny přímo v jejich domovech. Dobrovolník musí mít sám delší rodičovskou zkušenost. Díky té je schopen porozumět a předvídat různé situace, které mohou nastat.

„Rodičovská zkušenost je naprosto unikátní a nepřenosná. Dokud jsem se sama nestala mámou, mnoho věcí mi nedocházelo,“ přiznává Alžběta v rozhovoru.

Předtím než začnou pracovat s rodinami, musejí všichni dobrovolníci absolvovat vstupní pohovory a přípravné kurzy. Organizace spolupracuje také s řadou odborníků a s úřady, pro rodiče s dětmi pořádají mnohá školení.

Celé povídání o neziskové organizaci HoSt si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám