Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Co pro nás znamená Schrödingerův Prigožin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin je mrtev. Anebo je naživu. Od středečního večera se vyrojily mraky údajně zaručených informací, které se ukázaly jako falešné, údajně důvěryhodných zdrojů, které se ukázaly jako nepůvodní, a spekulací, co se to vlastně stalo s letadlem, v němž byl Prigožin nahlášen jako cestující. Spekuluje se nejlépe, když člověk toho ví o věci samotné nejmíň, ideálně vůbec nic. Takového zboží byl ve veřejném prostoru nadbytek.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

Tento komentář byl původně natočen pro Český rozhlas Plus.

V okamžiku, kdy tento komentář sepisuji, lze Jevgenije Prigožina označit za podmíněně mrtvého. Je to, jak napadlo spoustu lidí, takový Schrödingerův Prigožin. Je to příhoda, která láká i lidi, kteří se do hloubky ruským děním nezabývají, protože v tom tuší prvky mafiánského filmu. A jako dobrovolní scenáristé pak domýšlejí, co by se mohlo v Rusku dít dále.

Proto koluje sítí vzrušení, že možná v Rusku začne občanská válka a že, koneckonců, tohle všechno musí mít nějaké pokračování, nejlépe akční, a ještě lépe takové, které by otřáslo Putinovým režimem.

Jako koníček lze podobné úvahy jen přivítat. Lidé se v procesu hledání dalších detailů sice nechají zahrnout vodopádem dezinformací, ze kterých zhusta sestává ruský informační prostor, ale na druhou stranu přičichnou k reálnému smradu, který v Rusku přebíjí jakékoli vůně.

Jaký je ale opravdový význam kauzy Schrödingerův Prigožin pro nás a zda takový význam vůbec existuje? Odpověď je podle mě kladná: existuje a je zásadní.

Putin pronásleduje své odpůrce. To už je zamlčený předpoklad, který nedokážou zamluvit ani jeho obhájci. Nejkřiklavější příklad je nekonečné věznění Alexeje Navalného. Lze dodat jména dalších politických vězňů, kteří se nikdy netajili tím, že jsou proti Putinovi a alespoň verbálně jsou pro demokracii.

Zároveň Putin nechal uvěznit svého odpůrce z opačné strany politického spektra, ultranacionalistu a válečného zločince Igora Strelkova-Girkina. Toto rozhodně žádný demokrat není, Putina tepal, že je slabý jako čajíček a málo vraždí na Ukrajině.

Teď je podmíněně mrtvý Jevgenij Prigožin. V každém případě už do politiky nezasáhne. Byl to Putinův odpůrce? Ani náhodou. Jeho podivná vzpoura také proti Putinovi nemířila. Navíc měl k carovi dlouhá léta velmi blízko a spolehlivě plnil úlohu neveřejného zabijáka ve službách Kremlu. V Rusku v této chvíli jen zaplacený propagandista nebo úplný trotl pochybuje o tom, že kauza Prigožin je Putinovo dílo, odložená pomsta za to, že šéf wagnerovců cara zesměšnil a ten musel vyjednávat.

A nyní se dostáváme k jádru věci. Putin uzavřel s Prigožinem dohodu, v níž svému bývalému zbrojnošovi garantoval bezpečnost a život. Jak to dopadlo? A jak to dopadne s kýmkoli, kdo bude chtít uzavřít s Putinem jakoukoli dohodu, například o ukončení války na Ukrajině? Toto je pro nás hlavní význam případu Schrödingerův Prigožin.

Reklama

Výběr článků

Načítám