Hlavní obsah

Názory starší generace si vyslechněte, ale nakonec se zařiďte podle sebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pavel je otcem sedmi dětí, dvojnásobným dědečkem a náručí mu prošlo deset miminek v krátkodobé pěstounské péči. Svou rodinu neustále zásobuje zajímavostmi z historie, která ho vždy fascinovala a již také studoval. V rozhovoru se podělí o své zkušenosti z oblasti péče o děti, o zajímavosti ze světové historie rodiny i o vlastní pohled na ženy vracející se po dětech do pracovního procesu v oblasti realit, kde se on dlouhá léta profesně pohybuje.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Jak to bylo s vnímáním rodiny v historii (10:42)
  • Kdo všechno může dělat pěstouny (25:20)
  • Jak se má muž připravit na roli otce (38:08)
  • Čím vynikají ženy v profesi makléřky (42:25)

Jeho děti jsou už všechny dospělé a bývalá miminka z přechodné pěstounské péče spokojeně vyrůstají u svých adoptivních rodičů. Přiznává, že na péči o miminka si postupně vytvořil až téměř závislost, ačkoliv nejprve nevěděl, jestli to vůbec zvládne. Dnes si užívá především roli dobrodružného dědečka, který vymýšlí zajímavé výlety a své vnuky „rozmazluje“.

Tvrdí, že pěstounství se pro peníze dělat nedá, pro partnery i jejich potomky je to obrovská změna a naruší to fungování celé rodiny. Proto je velmi podstatné, aby všichni členové rodiny s pěstounstvím souhlasili a aby si dopředu ujasnili, jak vše bude fungovat. Člověka to postupem času neotupí, jak by se mohlo zdát, i k desátému dítěti v péči si pěstoun vytvoří silné citové pouto.

Pavel podrobně vypráví o postupném vývoji ženských práv a historických souvislostech, které k jejich získávání napomáhaly. Na posun vývoje společnosti a vnímání pojmu rodina měla největší vliv právě změna postavení ženy ve společnosti. Dnes už je podoba rodiny takzvaně pestrobarevná. A jestli se soužití dvou nebo více lidí nazývá manželstvím, to je celkem nepodstatný detail.

Pro budoucí pěstouny či rodiče má Pavel v rukávu pár osvědčených tipů, jak uklidnit miminko, jak se z rodičovství nezbláznit a jak být ze začátku co největší oporou své druhé polovičce. Sám ale přiznává, že na mnohé z toho přišel až postupem času, a leckteré vědomosti načerpal dokonce až s příchodem pěstouňat.

V realitách, ve kterých se jako státní zaměstnanec v oblasti bytové politiky pohybuje, zaznamenává poslední roky silné zastoupení žen. V podcastu se rozpovídá tedy o tom, proč ženám a konkrétně matkám práce makléřek svědčí a čím mohou možná i vynikat nad muži na obdobných pozicích.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám