Hlavní obsah

Martin Lébl: Finanční gramotnost u profesionálních sportovců je často alarmující

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volejbalista desetiletí či bývalý kapitán české reprezentace Martin Lébl ukončil aktivní kariéru před 10 lety. Dnes působí jako hráčský agent, navíc se snaží profesionální sportovce vést k finanční zodpovědnosti. Úspěšnou kariéru nyní rozebírá v nové epizodě podcastu Dobojováno, kterou moderuje Lucie Černá.

Dalším hostem podcastu Dobojováno byl Martin Lébl.Video: Novinky

 
Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Druhý domov v Itálii (3:40)
  • Mentální síla a ubírání na tréninku (5:31)
  • Finanční gramotnost u sportovců (11:30)
  • Peníze až na prvním místě (16:20)
  • Úbytek Čechů v zahraničních klubech (18:39)

Jméno Martina Lébla je minimálně povědomé většině fanoušků, kteří za posledních 20 let někdy viděli volejbal. Se svými dvěma metry byl totiž zejména v prvním desetiletí tohoto století nepřehlédnutelným článkem reprezentace. Dlouhých deset let přitom strávil v Itálii, jedné z nejlepších lig světa.

„Narodily se mi tam sice obě dcery a měli jsme tam zázemí, ale já jsem vždycky chtěl zpátky do Prahy,“ vysvětluje, proč se v Itálii neusadil natrvalo. „Itálie má ale v mém životě pořád svoje místo,“ přiznává v podcastu Dobojováno Lébl, který po konci kariéry mimo jiné vzdělává sportovce v oblasti finanční gramotnosti.

Co je to podcast a proč mu neříkáte česky?

Podcasty jsou záznamy mluveného slova umístěné na internetu, kde si je může kdokoli přehrát. Anglické slovo „podcast“ pochází ze spojení slov „iPod“ a „broadcast“, v češtině pro něj zatím není ustálený ekvivalent.

„Kromě různých kurzů a školení můžu nabídnout osobní zkušenost. Mám ten cyklus sportovce za sebou. Kariéra není dlouhá a sportovci by měli myslet na to, co budou dělat, až skončí. Většina sportovců ten problém ale pořád nechápe,“ myslí si Lébl, mimo jiné dvojnásobný vítěz Italského poháru.

Lébl kupodivu nikdy nepatřil ke sportovcům, kteří dávali do tréninku 200 procent. „Na tréninku jsem si spíš ubíral. Já jsem byl vždycky spíš zápasový typ. Bojoval jsem s fyzickou kondicí i nadváhou, to se vědělo. Ale zase jsem byl mentálně připravený na ty rozhodující okamžiky důležitých zápasů. Naučil jsem se mít důvěru sám k sobě,“ vypráví o své přednosti bývalý volejbalista.

Na celý rozhovor se můžete podívat na videu, případně si jej pustit v audio přehrávači v úvodu článku.

Pokud se chcete příště podívat na vašeho oblíbeného sportovce, na jehož kariéru rádi vzpomínáte, pak napište e-mail na adresu jakub.stepanek@novinky.cz a do předmětu uveďte „Dobojováno“. Sledovat nás můžete také na Spotify, Apple Podcastech či Podcasty.cz

Podcast roku zná letošní vítěze, u odborné poroty zabodovalo i Dobojováno

Podcasty a pořady

Děkujeme všem čtenářům za hlasy v anketě Podcast roku, kde bylo Dobojováno odbornou porotou vyhlášeno druhým nejlepším podcastem v kategorii Sport.  

Reklama

Výběr článků

Načítám