Hlavní obsah

Chladnější bydlení je zdravější, pokud nejsme už moc zdegenerovaní, říká imunolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na podzim a v zimě kolem sebe snad nenajdeme živou duši, která by nekýchala nebo nesmrkala. Lidově se říká, že naše imunita dostává zabrat. A vzhledem k tomu, že probíhá energetická krize, kdy všichni šetříme hlavně s teplem, tak je dost možné, že právě tohle se na naší imunitě také podepíše. Do podcastu Neklepat! přijal pozvání imunolog a alergolog Radek Klubal, který vysvětlí, co se s naší imunitou v zimních měsících děje, proč je dobrý takzvaný studený odchov a jak vůbec v dnešní době „přežít“.

Foto: Novinky

Podcast Neklepat!

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Co se děje s imunitou v mládí a ve stáří? (4:25)
  • Je tedy dobré, že méně topíme? (8:14)
  • Koronavirová pandemie by nás měla donutit se zamyslet, jak bychom se měli aktivně bránit proti infekcím (11:10)
  • Jaké vitamíny jsou pro nás zásadní? (14:00)
  • Alergie není nemoc, ale zmatený imunitní systém (18:50)

Imunitu má každý náš orgán, když v nějakém není, ničí ho infekce nebo se obáváme rakoviny. Imunita nás tedy jednoduše řečeno chrání před infekcemi, ale i před různými typy nádorů. Zakladatel Medicínského centra v Praze Radek Klubal přirovnává imunitu k armádě.

„Základem jsou bílé krvinky, to jsou vojáci. Ti používají různé typy zbraní - klacky, pušky, oštěpy. Buněčná imunita je generální štáb a ten imunitu koordinuje. Když se narodíme, tak je imunita silná, ale vojáci neprošli tréninkem, takže se musí naučit pracovat s vnějšími vlivy,“ vysvětluje Klubal s tím, že jakmile jde dítě do školky, je vystaveno novým infekcím, a to je v pořádku, naučí se s nimi pracovat. Tím svou imunitu posiluje.

Dospělí si duševních problémů u dítěte všimnou většinou pozdě, na psychologa se čeká i přes půl roku

Podcasty a pořady

V každém věku tak naše tělo bojuje a učí se pracovat s různými druhy infekcí. Když si jdeme rychle pro antibiotika, tak tím svou armádu oslabujeme.

Jsme zdegenerovaní

Vzhledem k tomu, že posledních více než sto let žijeme v komfortu, čímž máme na mysli - elektřinu, teplo a tak dále, tak podle Klubala naše imunita zdegenerovala. „Rozdíly v teplotách doma a venku způsobují, že jsme častěji nachlazení,“ říká lékař s tím, že jsme se prostě přestali otužovat, protože doma hodně topíme.

Lidé žijící dlouhodobě konzumním životem, kteří nyní navíc musí kvůli energetické krizi šetřit, a topí tedy méně, jsou k nachlazení mnohem náchylnější než ti, kteří doma nikdy nepřetápěli, pravidelně sportují a stravují se zdravě.

Takže to, že někteří lidé nyní doma tepletm šetří, není vůbec na škodu, ba naopak.

Foto: Novinky

Imunolog a alergolog Radek Klubal

Nepodceňujme vitamín D

Co se týká doplňování vitamínů na podporu imunity, tak prý stačí klasické recepty našich babiček. „Česnečka, pomeranče, čaj s medem a citronem, to jsou zdroje těch správných vitamínů,“ říká Klubal, jenž apeluje také na vitamín D.

„Ten bychom v zimě měli doplňovat. Historicky jsme si říkali, že byl důležitý pro tvorbu kostí, nově se ale ukazuje, že je důležitý i pro správné fungování imunitního systému,“ říká.

Více o tom, proč by někteří lidé bez antibiotik prostě nepřežili nebo proč se rodíme s alergiemi se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete poslechnout v audio přehrávači v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:
Radek Klubal

Výběr článků

Načítám