Hlavní obsah

Větrná smršť na Novojičínsku: Bylo to tornádo

Sobotní větrnou smršť v Hraběticích na Novojičínsku způsobilo slabší tornádo. Dospěli k tomu pracovníci ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na základě získaných informací v terénu. ČTK to v úterý řekla Marie Glofáková z Regionálního předpovědního pracoviště ČHMÚ.

Foto: Novinky

Větrná smršť zničila i stoletou lípu.

Článek

„Máme potvrzeno, že se skutečně jednalo o slabší tornádo. Přesnou klasifikaci ale ještě nemáme,“ řekla. Dodala, že mezinárodní stupnice má včetně mezistupňů 12 kategorií. „Toto patří do spodní části stupnice,“ doplnila.

Tornádo se Hraběticemi, což je osada patřící k Jeseníku nad Odrou, prohnalo v sobotu. Silný vítr poničil střechy, kapličku a lámal stromy. Nikdo nebyl zraněn. Starosta Tomáš Machýček (Venkov 2018) řekl, že očekává, že škody budou v řádu desítek milionů korun.

Zničená kaplička, stržené střechy, polámané stromy. Novojičínskem se prohnala větrná smršť

Domácí

Podle starosty byl poškozen téměř každý dům. V Hraběticích jich jsou dvě desítky. Nejvíce vítr ničil střechy nebo ploty či vyvracel stromy. „Těch škod je tam opravdu dost. Bylo to stejně rychlé jako nečekané, tady v Jeseníku jsme o tom ani nevěděli, to bylo opravdu jenom lokální, přímo v těch Hraběticích. Bylo to úplně to samé, jako když v roce 2009 přišly bleskové povodně. Taky to bylo zničehonic a za hodinu a půl bylo v obci ‚vymalováno‘,“ podotkl Machýček.

Hrabětice se nacházejí asi kilometr od Jeseníku nad Odrou jihozápadním směrem ve zvlněném terénu u silnice z Jeseníku nad Odrou do Bělotína.

Meteorologové v první půlce letošního roku zaznamenali v ČR tři tornáda, všechna ale byla slabšího rázu. Nejvýraznější bylo v Lanžhotě v polovině června. V květnu se objevilo severovýchodně od Pardubic a na konci června na jihu Čech v okolí obce Sviny na Táborsku.

Letos v červnu uplynul rok od tornáda, které si loni na Břeclavsku a Hodonínsku vyžádalo šest životů a poničilo přes 1200 domů. Z toho asi 200 muselo jít k zemi. Tehdejší tornádo mělo rychlost přes 300 kilometrů za hodinu. V některých obcích dosáhlo až čtvrtého stupně, silnější předtím v Česku nikdy nebylo.

Reklama

Výběr článků

Načítám