Hlavní obsah

V Česku opět padaly teplotní rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku v neděli opět padaly teplotní rekordy. Zaznamenalo je 31 ze zhruba 160 stanic, které fungují alespoň 30 let. Nejtepleji bylo v Doksanech na Litoměřicku, odpoledne tam naměřili 31,4 stupně Celsia. Pro tuto stanici to ale rekord nebyl. Alespoň na 30 stupňů se teplota dostala na 13 stanicích. Uvedl to Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Mnozí Pražané se rozhodli strávit horký víkend u Vltavy (ilustrační foto)

Článek

„Nejteplejšími oblastmi v Česku dnes bylo stejně jako v sobotu Polabí a tentokrát také údolí Berounky,“ uvedl Borovička. Přes tropických 30 stupňů se teplota dostala například na dvou plzeňských stanicích, Bolevci a Mikulce. Plzeň-Bolevec zapsala 31 stupňů, což byl nový rekord, Plzeň-Mikulka 30,8 stupně.

Rekord pro 10. září padl v Teplicích. Na tamní stanici, která měří už 127 let, se teplota dostala na 30,4 stupně Celsia. V Žatci má nové maximum jen o desetinu nižší hodnotu. Teplo bylo podobně jako v sobotu i na horách. Lysá hora naměřila 22,7 stupně Celsia, Labská bouda 21,3 stupně. V obou případech to byly rovněž rekordní hodnoty pro dnešní den.

Třicetistupňové teploty očekávají meteorologové i v nadcházejících dvou dnech. Ve středu se zatáhne a ochladí se, v pátek by ale už mělo být opět jasno. O příštím víkendu se podle předpovědi nejvyšší teploty dostanou na 27 stupňů Celsia.

V Brně uspořádali procházku po estakádě za 2,5 miliardy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám