Hlavní obsah

Tání sněhu může zvednout hladiny, foukat bude v neděli na jihu a západě ČR

V části Vysočiny a Šumavy, v příhraničí od Krkonoš po Jeseníky a na Vsetínsku mohou do nedělního večera kvůli rychlému odtávání sněhu stoupat hladiny vodních toků, ze břehů by se ale vylévat neměly. Silný vítr v nárazech až 70 kilometrů v hodině čeká Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) během soboty nadále téměř v celém Česku, v neděli hlavně na západě a jihu území.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Varování před prvním, tedy nejnižším stupněm povodňové aktivity, platí od sobotních 11:00 pro okolí Žďáru nad Sázavou a Poličky, večer se výstraha rozšíří také na příhraničí na jihu od Sušice po Trhové Sviny a na severu od Tanvaldu a Železného Brodu po Šumperk. Na povodňovou bdělost se vodní toky mohou dostat také na Vsetínsku. Na prvním stupni povodňové aktivity byla kolem 11:30 řeka Sázava ve Žďáru a v blízké obci Sázava.

Povodňová výstraha platí do nedělních 18:00. „Vzestupy budou pokračovat až do zítřejších (nedělních) odpoledních hodin, kdy by se situace v důsledku ochlazení měla postupně stabilizovat,“ uvedl Štefan Handžák z ČHMÚ. Lidé by se neměli v oblastech s povodňovou výstrahou pohybovat v korytech toků nebo jezdit na lodích. Kvůli zvýšenému odtoku vody z krajiny se v podmáčené půdě může snížit stabilita stromů, varovali meteorologové.

Výstraha před silným větrem do sobotního pozdního večera zahrnuje celé území České republiky s výjimkou podhorského pásu od Roudnice nad Labem po Semily, Zlínského kraje a východní části Jihomoravského kraje včetně Brna. Večer se má vítr utišit, znovu by mělo silně foukat v neděli od rána do zhruba 16:00 už v menší části ČR. Výstraha pro neděli se tak týká jen jižní části území po Břeclav a Prostějov na východě a po Chomutov, Rakovník, Kutnou Horu, Chrudim a Lanškroun na severu. V Praze by v neděli silně foukat nemělo.

Vítr může poškodit stromy a způsobit menší škody na budovách a komplikace v dopravě. Lidé mohou přijít k úrazu od větrem uvolněných předmětů nebo zlomených větví. Měli by zajistit okna a dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty. Na horách ČHMÚ doporučuje omezit túry a nevydávat se zejména na hřebeny.

Na Evropu se žene vichřice. V Česku bude větrná a velmi teplá sobota

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám