Hlavní obsah

V životě se neoholil, teď se pyšní nejdelším plnovousem na světě

Vousy mu začaly růst v 17 letech, od té doby se nikdy neoholil. Sarwan Singh žijící v kanadské Britské Kolumbii považuje svůj plnovous, který dosahuje délky 2,54 metru a podle Guinnessovy knihy rekordů je aktuálně nejdelším plnovousem na světě, za dar od Boha.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Plnovous Sarwana Singha dosahuje délky 2,54 metru.

Článek

Sarwan Singh se v Guinnessově knize rekordů díky svému plnovousu poprvé objevil už v roce 2008. Tehdy jeho chlouba měřila 2,33 metru.

Od té doby byl ale rekord dvakrát přepsán - a nepřekonal ho nikdo jiný než on sám. Poprvé se tak stalo v roce 2010, tehdy zástupci z Guinnessovy rekordů naměřili 2,495 metru. A podruhé vloni v říjnu, kdy Singhův plnovous dosahoval zmíněných 2,54 metru.

O novém rekordu však Guinnessova kniha rekordů na svých oficiálních webových stránkách informovala až ve středu.

Singh, jenž pochází z Indie a praktikuje náboženství zvané sikhismus, si svůj plnovous pěstuje už od svých 17 let, kdy mu začal růst. Žiletku či holicí strojek podle svých slov nikdy nepoužil, vousy totiž považuje za dar od Boha.

„Je to jeden z nejdůležitějších aspektů sikhismu. Cokoli, co nám Bůh dá, by mělo být ponecháno tak, jak je. Pokud plnovous roste, měli bychom ho nechat růst“ svěřil se Singh, jenž do kanadské Britské Kolumbie přesídlil poté, co byl do země pozván tamní komunitou Sikhů.

Každodenní péče

Nutno však připomenout, že za nejdelším plnovousem na světě stojí náležitá péče. Singh jej každé ráno naloží do vody ve vaně, následně na něj nanese šampon, poté jej opláchne a nakonec jej ošetří kondicionérem. Vysoušením vousů pak stráví zhruba 10 minut.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Plnovous Sarwana Singha dosahuje délky 2,54 metru.

Ani poté však každodenní procedura nekončí. Po vysušení na plnovous nanese olej s gelem a následně jej sváže tak, aby mu v každodenním životě nepřekážel. To však dle jeho slov neplatí během speciálních akcí či náboženských obřadů, kdy svoji chloubu nechává volnou a plně na odiv.

Ačkoliv se může zdát, že extrémně dlouhý plnovous je v běžném životě spíše překážkou, Singh to tak rozhodně necítí. Ba naopak, jak sám říká, uvítal by, kdyby byl ještě o krapet delší.

Anketa

Pěstujete si plnovous?
Ano, považuji ho za dar od Boha.
7,3 %
Ano, je součástí mého image.
22,9 %
Ne, pravidelně se holím.
69,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4235 čtenářů.

Ind se pyšní nejdelším knírem na světě, měří přes pět a půl metru

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám