Hlavní obsah

Tetovací salon z New Yorku pomáhá hojit těžká traumata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezisková iniciativa Inktentions z amerického New Yorku nabízí zájemcům, kteří prošli životními traumaty, tetování zdarma. Vnímají to jako pomyslnou náplast na bolístky z minulosti. Všechno začalo tím, že za tatéry Emmanuelem Fortunatem a Koral Ladnovou přišla zákaznice po mastektomii.

Tetování zdarma pro lidi s těžkým traumatemVideo: Reuters

 
Článek

Fortunato a Ladnová jsou oba profesionální tatéři a charitativní organizaci založili teprve před pěti měsíci. Za Ladnovou totiž přišla klientka, která chtěla potetovat hrudník po mastektomii (chirurgický zákrok, při němž dochází k odstranění prsu v důsledku rakoviny prsu - pozn. aut.).

Když se Ladnová s klientkou bavila déle, došlo jí, že existuje mnoho dalších traumat, se kterými by tetováním mohla pomoci. Jejich příběh přinesla agentura Reuters.

Terapie tetováním

„Chtěli jsme tetování využít jako formu terapie, jako způsob, jak si stanovit nový záměr v životě nebo uzavřít kapitolu z minulosti. Chceme, aby nám klienti vyprávěli svůj příběh, aby se podělili o to, čím si prošli, a aby se podělili o to, jak se z toho dostali,“ popsala Ladnová.

Organizace tetování poskytuje zcela zdarma, a pomáhá tak lidem, kteří se vypořádávají s těžkou životní situací. Například prožili traumatické dětství, vážnou nemoc, znásilnění nebo domácí násilí.

Foto: Reuters

Tetování zdarma pro lidi s těžkým traumatem

Jednou z jejich klientek byla i třiačtyřicetiletá Keira Mendezová, která zažila domácí násilí od svého bývalého partnera. Mendezová je matkou čtyř dcer a na stehnech už měla vytetované podobizny prvních tří.

Všechny dcery si těžkou životní situací prošly s ní, je pro ni tak symbolické je mít navždy zvěčněné na kůži.

Dcera ji inspirovala k odchodu

„Moje osmiletá Jaylee má v sobě doteď nějaké trauma, protože se bojí tmy a samoty, a já jsem se rozhodla (od svého partnera) odejít,“ řekla Mendezová.

Muž psychicky a fyzicky týral i právě její dceru Jaylee. Když Mendezové dcera jednoho dne řekla, že už nevěří, že někdy násilníka opustí, hluboce se jí to dotklo. Nechtěla, aby se její dcery naučily, že násilí mají tolerovat, a konečně z domácnosti odešla.

„Byl to těžký proces. Bylo to opravdu těžké. Potřebovala jsem být silná. Byla jsem slabá, když jsem plakala v koupelně, ale před nimi jsem byla superžena, úplná Wonder Woman,“ popisuje emotivně matka.

Její dcery jí vždy byly velkou oporou, takže si přála, aby měla vytetovanou každou z nich. S tím jí pomohli právě tatéři z organizace Inktentions a její sbírka je teď kompletní.

Ladnová i Fortunato vidí v jejich iniciativě velký smysl. Tetování má podle nich pozitivní vliv na mentální zdraví.

„Vidíme to každý den v naší práci, jak to může někomu změnit život, jak to může pomoci léčit, jak to může pomoci skutečně znovu převzít moc nad svým tělem a nad svou minulostí,“ uvedli oba umělci, kteří se svým posláním plánují pokračovat.

Za 91 hodin potetoval 64 lidí, překonal světový rekord

Muži

Může se vám hodit na Firmy.cz: Tetovací a piercing salóny

Reklama

Výběr článků

Načítám