Hlavní obsah

Nejdelší evropská ledová silnice vede k malému ostrovu, řidiči nesmí být připoutáni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slyšeli jste někdy o estonském ostrůvku Hiiumaa? Pokud ne, tak vězte, že právě k němu vede vůbec nejdelší ledová silnice v Evropě. Šestadvacet kilometrů dlouhá cesta se otevírá pochopitelně jen v zimních měsících, kdy je led v Baltském moři dostatečně silný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ledová silnice v EstonskuVideo: Reuters

 
Článek

Na silnici, která je jako stvořena pro dobrodruhy, platí celá řada omezení. Například je na rozdíl od drtivé většiny jiných komunikací výslovně zakázáno používat bezpečnostní pásy. Kdyby totiž led nevydržel a vy se s autem začali potápět do Baltského moře, je potřeba okamžitě opustit vozidlo.

Na ledové silnici také platí poněkud zvláštní systém povolené rychlosti. Řidiči mají na výběr tak trochu podle odvahy. Buď musí dodržovat rychlost 15–25 kilometrů v hodině, nebo šlápnout na pedál a vyrazit rychlostí nejméně 40 kilometrů v hodině. Nesmí každopádně překročit sedmdesátku. Proč řidiči nesmí jet třeba třicítkou, vysvětlují úřady možnými vibracemi, které při takových rychlostech vznikají a ohrožují pevnost ledu.

Tragický konec. Před 12 lety se konalo poslední mistrovství světa v saunování

Muži

Mezi další omezení patří zákaz zastavení, dodržování rozestupu alespoň 250 metrů a auta mohou na cestu vyrážet v intervalu tří minut.

Cestování po ledu je ostatně součástí estonské kultury. Už teutonští rytíři brázdili ve 13. a 14. století ledové cesty na koních, cestu z ostrova na pevninu v zimě využívala i divoká zvířata při putování za potravou.

Během plavby finským ledoborcem se můžete vykoupat i mezi krami

Cestování

Cesta na západě země dodnes zůstává oblíbená i díky tomu, že její projetí je na rozdíl od trajektu bezplatné. Jen tedy zrovna nesmí svítit slunce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám