Hlavní obsah

Tragický konec. Před 12 lety se konalo poslední mistrovství světa v saunování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účastníci ze všech koutů světa se ve finském městě Heinola od roku 1999 každoročně předháněli v tom, kdo v rozpálené sauně vydrží nejdéle. Přesně před 12 lety, 7. srpna 2010, za to však jeden z nich zaplatil životem. S ohledem na tragický incident bylo v pořadí 12. mistrovství světa v saunování historicky posledním.

Foto: Profimedia.cz

Finále historicky posledního mistrovství světa v saunování. Vpravo Fin Timo Kaukonen a vlevo Rus Vladimir Ladyženskij, jenž při soutěži přišel o život.

Článek

Pokud je některý národ posedlý saunou, jsou to jednoznačně její vynálezci Finové. Na pět milionů obyvatel země připadá podle serveru Finland.fi zhruba dva miliony saun. Saunu zde najdete v domech, bytech, chatách, kancelářích, a dokonce i v parlamentu.

V sauně jsou si všichni rovni, hlásá rozehřívač nejstarší sauny ve Finsku

Muži

„Myslím, že důležitou roli hraje fakt, že půl roku je ve Finsku velká zima. Když Fin koupí pozemek, první věc, kterou postaví, je sauna. Dříve se navíc nedělal rozdíl mezi domovem a saunou, byla to stejná věc,” zamýšlí se pro Novinky Ilmari Lyymä, hlavní rozehřívač nejstarší veřejné sauny ve Finsku –⁠ Rajaportti sauny v Tampere.

Přísná pravidla

Ovšem nebyli by to Finové, milovníci bizarních soutěží –⁠ za zmínku stojí například mistrovství světa ve hře na imaginární kytaru, závodění se sobím spřežením či mistrovství světa v nošení manželek na zádech –⁠ kdyby nezačali pořádat i šampionát v saunování.

Jízda na lyžích za sobem? Na severu Finska tradiční záležitost

Koktejl

Nevšední událost se od roku 1999 každoročně konala ve městě Heinola, asi hodinu a půl autem severně od Helsinek. Účastníci z různých zemí soupeřili v tom, kdo vydrží nejdéle v sauně vyhřáté na 110 stupňů Celsia. Aby to neměli příliš jednoduché, pořadatelé každých 30 sekund polívali rozpálené kameny uvnitř sauny půl litrem vody, což zvyšovalo vlhkost i teplotu a místnost obloženou dřevem proměňovalo v rozpálenou troubu.

Archivní záběry z mistrovství světa v saunování

Pravidla byla přísná. Soutěžící si nemohli setřít pot z čela ani jakékoliv jiné části těla. Pokud někdo nedokázal opustit saunu po svých, byl diskvalifikován. Většina z nich uvnitř obvykle vydržela pouhé dvě minuty, ti nejlepší se dokázali trýznit o další tři až čtyři minuty déle. Finské legendě a pětinásobnému vítězi šampionátu Timo Kaukonenovi se v roce 2003 podařilo v sauně potit neuvěřitelných 16 minut a 15 sekund, čímž stanovil světový rekord.

Mistrovství světa v hraní na kytaru bez kytary přilákalo do Finska tisíce lidí

Koktejl

Tragický incident 

Ten už s největší pravděpodobností bude držet navěky. V roce 2010 totiž oba finalisté šampionátu, Kaukonen a Rus Vladimir Ladyženskij po šesti minutách v sauně zkolabovali s jasnými známkami popálení. Ladyženskij tehdy na místě zemřel a Kaukonen byl převezen do nemocnice, kde se z následků nakonec zotavil.

Tři týdny byl však v kómatu a musel podstoupit sérii operací, včetně transplantace kůže. Co se týče Ladyženského, později se ukázalo, že podváděl. Před soutěží měl užít silná analgetika a kůži si měl namazat mastí, díky které necítil žár a bolest s tím spojenou. Právě to ho podle lékařů připravilo o život.

Archivní záběry Timo Kaukonena z nemocnice po mistrovství světa v saunování v roce 2010

S ohledem na tento incident to bylo poslední mistrovství světa v saunování, které se dosud konalo.

Finská sauna jako místo relaxace těla i duše

Komerční články

„Myslím, že v ten moment dospěla finská moderní saunová kultura do koncového bodu. Podobné saunové soutěže jsou dětinské. Je v pořádku, když se špičkují desetileté děti. O tom ale podstata saunování není. Proč by proboha právě v tomto chtěl být někdo nejlepší na světě? Celá myšlenka je o tom, abychom právě tituly a role mazali. Jde o spirituální věc. Sauna je bezpečné místo, kde jsou si všichni rovni. Měli bychom si to pamatovat, abychom se v budoucnu podobným věcem vyvarovali,” uzavírá Lyymä.

Reklama

Výběr článků

Načítám