Hlavní obsah

Během plavby finským ledoborcem se můžete vykoupat i mezi krami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte-li po plavbě zamrzlým mořem, můžete si ji dopřát v Botnickém zálivu nedaleko finského městečka Kemi. Přes zimu tam totiž operuje ledoborec Sampo, jenž je dnes využíván výhradně pro účely cestovního ruchu. Během plavby se navíc můžete projít po zamrzlém moři a ve vodě se nechat nadnášet v plovoucím neoprenovém obleku mezi rozdrcenými krami.

BEZ KOMENTÁŘE: Ledoborec Sampo ve finském Kemi vozí turisty.Video: Novinky

 
Článek

Ledoborec Sampo, jenž nese stejné jméno jako jeho slavný předchůdce, který zdejší vody brázdil už na konci 19. století, byl zkonstruován v roce 1960 a finské vládě sloužil v letech 1961 až 1987.

Ledoborce jsou pro severské přístavy zcela nezbytné, proráží totiž cestu běžným typům obchodních lodí. Po 27 letech služby však loď Sampo za milion finských marek (tehdy zhruba 5,5 milionu korun) odkoupilo město Kemi a jeho využití přesměrovalo na turismus.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Plavba ledoborcem s sebou nese určitou dávku romantiky.

Svoji historicky první turistickou plavbu Sampo uskutečnil 14. dubna 1988, na palubě tehdy byli převážně tuzemští i zahraniční novináři. O rok později ledoborec svezl na tisíc turistů a v roce 1994 ještě o pět tisíc více. Dnes je plavba zamrzlým Baltským mořem v Kemi jednoznačně největší atrakcí vyhledávanou lidmi z celého světa.

Do salonku i do vody

Pakliže vás plavba ledoborcem láká, vyrazit do finského městečka pod severním polárním kruhem budete muset někdy v rozmezí od konce prosince do půlky dubna, kdy je Sampo v provozu. Do Kemi se dá nejsnáze dostat z Helsinek, mezi městy totiž operuje pravidelná letecká i železniční linka.

Díky Hře o trůny o nás ví celý svět, říká tvůrce ledového hotelu ve Finsku

Cestování

Přímořské průmyslové město, které se soustředí především na zpracování dřeva a papírenství, neoplývá zrovna velkou krásou. Kromě ledoborce ale láká třeba na sněhový hrad SnowCastle, jehož součástí je rovněž hotel každoročně vybudovaný výhradně ze sněhu a ledu.

Spatřit polární záři je nepopsatelný zážitek. Vyrazte za ním do Laponska

Cestování

Pokud však preferujete ubytování v teple, využít můžete například zdejších prosklených vilek na břehu zamrzlého moře, které jsou umístěné hned vedle sněhového hradu a kanceláře společnosti Experience365, jež dnes plavby ledoborcem spravuje. Vilky mají prosklené rovněž stropy, a tudíž jsou ideální pro pozorování polární záře.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Součástí plavby je rovněž koupání ve speciálním plovoucím neoprenovém obleku.

Zhruba pětihodinový program začíná v autobuse, který vás dopraví do asi deset kilometrů vzdáleného přístavu, odkud ledoborec vyplouvá. Během plavby pak máte možnost prozkoumat každé zákoutí lodi, včetně strojovny, kapitánského můstku či salonku.

Severní Evropa láká i na oblast s nejčistším ovzduším na světě

Cestování

V polovině plavby pak loď zastaví a turisté se tak mohou projít po zamrzlém moři a s lodí se vyfotografovat. Součástí programu je rovněž koupání ve vodě ve speciálním neoprenovém obleku, jenž člověka nadnáší na hladině mezi rozdrcenými krami.

Rozdrtí více než metrovou vrstvu ledu

Loď, která měří přes 75 metrů na délku a 17 metrů na šířku, pojme na 150 cestujících a obsluhuje ji devítičlenná posádka kapitánů a dalších pracovníků, kteří se starají o údržbu. Kromě nich zde pracuje hrstka lidí v restauraci a několik průvodců, kteří návštěvníkům asistují při koupání.

Co se týče technických detailů, ledoborec Sampo je poháněn osmi agregáty o celkovém výkonu 6000 kW. Jeho rychlost na otevřené vodě činí 16 uzlů (téměř 30 km/h) a na vodě s 50centimetrovou vrstvou ledu na hladině 6-8 uzlů (11-14 km/h). Rozdrtit dokáže 80-120centimetrovou vrstvu ledu.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Loď měří přes 75 metrů na délku a 17 metrů na šířku a pojme na 150 cestujících.

Plavba ledoborcem je jednoznačně zážitkem, jenž se člověku vryje do paměti. Příjemným bonusem je i zmiňované koupání, které je navzdory ledové vodě díky neoprenovému obleku velmi relaxační a uklidňující. Za plavbu zaplatíte v závislosti na daném měsící od 275 do 299 eur (6700 až 7300 korun). V ceně je rovněž prohlídka sněhového hradu.

Polární trek ve Finsku? Divočina vám nedá absolutně nic zadarmo

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám