Hlavní obsah

Nejdéle sloužící britský hasič zachraňoval životy půlstoletí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestašedesátiletý Kelvin Chell pracoval u hasičského sboru v anglickém hrabství Staffordshire přesně 50 let, což z něj podle agentury AP činí nejdéle sloužícího britského hasiče. Během své dlouhé kariéry podle odhadů hasil přes 10 tisíc požárů.

BEZ KOMENTÁŘE: Nejdéle sloužící britský hasič odchází po 50 letech do důchoduVideo: AP

 
Článek

Chell k hasičům nastoupil 4. září roku 1972 a do důchodu odešel v neděli 4. září 2022, tedy na den přesně o 50 let později. Když s povoláním hasiče začínal, helmy byly vyrobeny z korku a hasičské vozy dokázaly vyvinou rychlost pouze 65 kilometrů za hodinu, uvádí agentura AP.

Během své padesátileté kariéry hasil mnoho požárů od těch menších až po ničivé exploze. Podle odhadů mohl zasahovat až u 10 500 případů, během nichž zachránil nespočet životů.

Kriminalista Jan Štoček: Vraždy dětí vás zasáhnou, ať chcete, nebo ne

Zloději životů

Ve svých 66 letech se však rozhodl, že chce trávit více času se svou ženou, dvěma dětmi a třemi vnoučaty.

„Je to opravdu neskutečné. Od doby, kdy jsem k hasičům nastoupil, jsem nikdy nechtěl odejít. Byla to práce, kterou jsem si zvolil na celý život. Začal jsem v 16 letech, takže to byla moje první a jediná práce,“ směje se Chell.

Po 50 letech vezme manželku na dovolenou

„Pracovat 50 let na jednom místě je úžasné. Některým lidem se nepoštěstí ani padesátiletá kariéra obecně. Bylo mi ctí pracovat s tak skvělou partou lidí. Jsme jedna velká rodina, všichni jsme týmoví hráči,“ říká Angličan a dodává, že nyní musí vzít manželku na dovolenou.

„Dlužím jí to 50 let. Bude to první věc, kterou po skončení udělám,“ uzavírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám