Hlavní obsah

Kilo panamské kávy se prodalo za rekordních 10 tisíc dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobce kávy Carmen Estate sídlící v panamském Paso Ancho se může radovat. Kilogram jeho kávy z odrůdy kávovníku jménem gesha se v rámci každoroční aukce Best of Panama vydražil za 10 005 dolarů (přes 223 tisíc korun). Podle agentury Reuters jde o nejdražší kávu na světě.

Kávová dražba v PanaměVideo: Reuters

 
Článek

V aukci, která se v rámci propagace panamské kávy koná každoročně od roku 1996, se dražilo celkem 50 prvotřídních panamských káv, které vybrali jak panamští, tak mezinárodní odborníci.

Ve Španělsku se vydražil sýr za stovky tisíc. Je nejdražší na světě

Muži

Celkem 36 z nich pocházelo právě z odrůdy gesha (někdy též geisha). Jde o výběrovou odrůdu kávovníku arabského, jenž má původ v Etiopii. Polovina káv v aukci byla zpracována suchou a polovina mokrou metodou (mezi nimi byla i ta rekordní). Zbylých 14 káv pak pocházelo z jiných odrůd.

Výrobcem kávy, která se vydražila za nejvyšší cenovku, v přepočtu za více než 223 tisíc korun za kilogram, je společnost Carmen Estate nacházející se v panamském Paso Ancho v provincii Chiriquí.

Pěstuje se v 1900 metrech nad mořem

Svoji činnost započala pod vedením rodiny Franceschiových v roce 1960 a nyní je vlastněná čínskou společností Dashang Group. Kávu podle serveru Newsroom Panama pěstuje v nadmořské výšce 1900 metrů nad mořem.

Foto: Reuters

Kávová dražba v Panamě

„Očekávání byla překonána, nyní držíme světový rekord, co se cen kávy týče. Ukazuje to velkou důvěru, kterou do našich produktů kupující vkládají,“ svěřil se zmíněnému serveru prezident panamské neziskové organizace Specialty Coffee Association, která si klade za cíl propagaci panamské kávy po celém světě.

Kompletní seznam káv včetně cen, za které byly v aukci vydraženy, je ke zhlédnutí zde.

KVÍZ: Zbožňujete kávu? Jak moc se v ní vyznáte?

Muži

Může se vám hodit na Zboží.cz: Káva

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej kávy, Pražírny kávy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám