Hlavní obsah

Vzácná Shakespearova díla jdou do prodeje. Za více než deset milionů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miliony dolarů si musí připravit kupci, kteří chtějí získat originální díla britského dramatika Williama Shakespeara. Čtyři knihy her a vydání jeho básní jsou nabízeny za celkovou částku 10,5 milionu amerických dolarů (přes 227 mil. Kč). Lze je koupit i samostatně. Podobná akce se podle agentury AP dlouho nekonala.

Po 20 letech jdou do dražby čtyři originální Shakespearovy listy v přepočtu za více než 200 milionů korunVideo: AP

 
Článek

Je to také možná poprvé, kdy pět podobných cenností nejde do prodeje přes aukční síň, ale přímo přes knihkupectví.

„Nevzpomínáme si, kdy naposledy nějaký knihkupec nabídl k prodeji všechny čtyři podobné Shakespearovy knihy a básně najednou. Naposledy se díla objevila jako soubor v nabídce aukčního domu před více než 20 lety,“ uvedl za firmu Pom Harrington s tím, že se rozhodli takto oslavit jedno význačné výročí.

Výročí oslaví dražbou

První svazek, který je v nabídce, vyšel v roce 1623. Obsahuje 36 Shakespearových her. Několik let po autorově smrti je sepsali, editovali a nechali vydat jeho známí, herci John Heminges a Henry Condell.

Bez jejich práce by podle britských médií mohly být ztraceny klasické, stále hrané hry, jako jsou Macbeth, Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete, Dobrý konec vše napraví či Něco za něco.

Podle odhadů tehdy bylo vydáno 750 svazků, do současnosti se jich dochovalo 235. Jsou v držení četných slavných muzeí, vedle Londýna se mimo jiné nacházejí ve Washingtonu či v Tokiu.

Velikán mezi současníky

Shakespeare byl jediným z dramatiků, jehož díla v 17. století vyšla hned čtyřikrát. Což byl úspěch, který mu vtiskl punc výjimečnosti a upevnil jeho pověst literární ikony.

Další tři svazky jeho díla, které jdou nyní také do dražby, již navázaly na komerční úspěch prvního. Oproti němu se v nich objevují editorské zásahy do Shakespearových textů, jiná je také velikost, kvalita papíru, druh písma… Jeho básně, které se také ve vzácném souboru nabízí, pak nakladatelství označuje v něčem za vůbec nejcennější kus z pěti nabízených děl. Dochovalo se totiž jen 64 svazků.

Knihy budou nabízeny k prodeji na mezinárodním veletrhu v New Yorku, a to od 27. do 30. dubna 2023.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám