Hlavní obsah

Výstava k nedožitým sedmdesátinám Mira Žbirky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V historické budově Národního muzea v Praze je nově otevřena výstava Miro Žbirka: Roky a dni. Připomíná nedožité sedmdesáté narozeniny česko-slovenského zpěváka Mira Žbirky, které by oslavil v pátek 21. října, a přibližuje jeho životní i profesní milníky obrazem a různými předměty, které se k daným obdobím vážou. Potrvá do konce letošního roku.

Foto: Petr Horník, Právo

Miro Žbirka na výstavě v Národním muzeu.

Článek

„V době vydání alba Posledné veci, což bylo letos v květnu, se k mně ze tří stran dostal stejný nápad, uspořádat k nedožitým sedmdesátinám Mekyho výstavu. Přišli s ním lidé z pražského Popmusea, ředitel Slovenského domu v Praze Vlado Skalský a ředitel Českého muzea hudby Emanuele Gadaleta. Na přípravu jsme měli velmi málo času, a tak jsem celé léto dávala dohromady předměty, a architekti tím, že to celé navrhovali,“ řekla Právu Katka Žbirková, vdova po loni v listopadu zesnulém zpěvákovi.

Pro návštěvníky výstavy je připraveno dvacet osm panelů s různými exponáty. Kromě fotografií jsou k vidění Žbirkův gramofon z mládí, cena Anděl, jeho kožená bunda, brýle či klávesy, na které skládal. Návštěvníci si na ně budou moci zahrát.

„Když jsem výstavu chystala, otevřela jsem krabici po Mekyho mamince. On sám ji nikdy neotvíral, tvrdil, že by se jenom dojímal. Vypadly z ní různé fotky, které na výstavě jsou, a mimo jiné i dopis Mekyho ze Švýcarska, kde ve svých šestnácti letech koncertoval. Vysvětluje v něm své mamince, proč by se o něj neměla bát. Ten dopis je na výstavě také,“ dodala Žbirková.

Až v Praze výstava skončí, přesune se na Bratislavský hrad, kde zůstane půl roku. „Mám předběžnou dohodu s Českým centrem v Londýně, že by se následně mohla přesunout tam,“ uzavřela Žbirková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám