Hlavní obsah

Všechny české filmy na jednom místě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pražské Kampě, symbolicky v Rybárně, v níž se natáčela slavná komedie Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, se novinářům včera představil nový portál České kino.

Foto: ČTK, Profimedia.cz

Na pražské Kampě byl představen portál České kino. Mouka s ušima nesměla chybět.

Článek

Jak úvodem řekl jeho duchovní otec, producent a režisér Miloslav Šmídmajer, měl by v budoucnu shromáždit všechny české filmy.

V tuto chvíli je jich v nabídce více než 650, „od Vlasty Buriana po Marka Lamboru“. Do konce ledna by měl jejich počet překročit osm stovek a každý měsíc budou přibývat novinky.

Portál je placený. Zaváděcí cena do konce ledna je 99 Kč měsíčně, poté 129 Kč. Vše o nové platformě najdete na www.ceskekino.cz.

„Chceme mít na jednom místě všechny české filmy, seriály a pohádky, pokusit se tak nahradit nelegální platformy a podpořit návrat dětí k českým filmům,“ přiblížil důvody vzniku platformy hlavní investor Karel Krčmář.

„Vedle toho chceme na platformě vytvořit audiovizuální encyklopedii českého filmu a natáčet i vlastní pořady. V těch nabídneme rozhovory s tvůrci, profily herců a filmařů i komentované projekce, kdy budou o daném filmu hovořit historici i další odborníci. A počítáme i se spoluprací se studenty.“

Z filmů a pořadů, které už jsou k vidění nebo se v nejbližší době na platformu chystají, nabízí rubrika Měsíc s legendou v prosinci Jiřího Lábuse a v lednu Vladimíra Menšíka. Nechybí rubriky Česká vánoční pohoda, Komedie, Pohádky, Síň slávy a řada dalších.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Lábus je už nyní v prosincovém Měsíci legendou.

Nechceme ohromovat, chceme bavit

Autor projektu Filmové políčko Marek Mičke se bude toulat a natáčet na místech, kde se známé české filmy točily, doplňkovými pořady jsou nepoužité záběry, filmy o filmu a podobně. Co naopak „chybět“ bude, jsou reklamy.

„Nechceme ohromovat, chceme dojímat a bavit,“ řekl Šmídmajer. Na otázku Práva, jak se daří zařazovat novinky, odpověděl: „Nemůžeme samozřejmě bojovat s takovými platformami, jako je Netflix, protože ty už dnes někdy uzavírají smlouvy o exkluzivitě na rok nebo dva, a platí za to velké peníze. To znamená, že na ty nejžádanější filmy si někdy budeme muset počkat. Ale nám jde především o to, vytvořit uživatelsky příjemné a přehledné prostředí, kde nad žádným českým filmem nebude nikdo ohrnovat nos. Zatím nám až na Českou televizi, která dosud neodpověděla, vyšli producenti a distributoři vstříc a podařilo se navázat i spolupráci s Národním filmovým archivem, takže věřím, že tam budou i filmy před Vlastou Burianem, a doufám, že se dostane i na některé filmy z němé éry.“

Reklama

Výběr článků

Načítám