Hlavní obsah

Vltava. Hudební legenda devadesátek vydává novinku V lese se svítí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Vltava vydává nový klip V lese se svítí. Už 21. září se začne prodávat i celé nové studiové album s názvem Spass muss immer sein.

Vltava – V lese se svítíVideo: archiv kapely

 
Článek

Parta kolem zpěváka a kytaristy Roberta Nebřenského slaví už třicet pět let působení na českých pódiích. Aktuálně hrají v sestavě klávesák František Svačina, baskytarista Tomáš Uhlík, bubeník Ondřej Pomajsl a saxofonista a flétnista Ondřej Klímek.

Vrcholu popularity dosáhla v devadesátých letech, kdy vydala alba jako Mládí i tak velkou lásku bere s humorem (1994), Štastnej jako trám (1996) a Marx, Engels Beatles (1997). Jejich hudba pronikla i do filmů Pupendo a Nestyda.

Nová píseň V lese se drží osvědčených vltaváckých prvků. Je poetická, hravá, plná překvapení.

Foto: Jiří Štarha

Robert Nebřenský

„První slova textu vznikla už na začátku devadesátých let, kdy jsem byl účastníkem bujarého divadelního výjezdu Pražské 5 do Dánska. Kdesi v Německu jsem z okýnka autobusu v dálce zahlédl tajemné noční dění, což mě přimělo k sepsání této poznámky: V lese se svítí, hoří tam studánka, chvěje se stříbrné pití jak živá obálka. Z úryvku se stal hotový song až po více než třiceti letech, kdy se do něj dostaly další související útržky inspirované přírodou a zejména nové podzimní sloky, kterými píseň nyní začíná. Právě blížící se podzim pozval V lese se svítí do čela adeptů na aktuální klip. Skladba je o pozdní radosti a je holdem velikosti umírající krásy,“ řekl k singlu jeho autor a kapelník Vltavy Robert Nebřenský.

Autory videoklipu jsou Martin a Adéla Kaiserovi. Martin Kaiser zpracoval už vizuál předcházející řadové desky či knihy textů Já čekám v Čechách.

Spass muss immer sein vychází 21. září na online platformách, CD a vinylu. Křty chystané hudební novinky proběhnou na koncertech 25., 26. a 27. ledna nadcházejícího roku v prostorách pražského klubu Jazz Dock, příhodně situovaného na hladině řeky Vltavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám