Hlavní obsah

Umělec Tadaši Kawamata vyzdobil pařížský dům hnízdem židlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hromada dřevěných židlí jako ozdoba fasády, to je jeden z posledních uměleckých projektů uznávaného japonského designéra Tadašiho Kawamaty. Vyzdobil jimi jeden z historických domů v centru Paříže. Sídlí v něm firma Liaigre, nabízející luxusní nábytek - designové kousky, které mají punc kvality.

Židle jako umělecká instalace Video: Reuters

 
Článek

Kawamata novinářům vysvětlil, že jeho dílo Éphémère (pomíjivé, případně jepice - pozn. red.) má připomenout ekologické vnímání světa, to, že dobře vyrobený nábytek vydrží sloužit několik generací.

Sestavil jej zhruba ze čtyř tun starých, až starožitných židlí, které získal od sdružení Emmaüs. Exponát je k vidění do úterý, a to v ulici Faubourg Saint-Honoré.

Podle Kawamaty je i jeho umístění symbolické. Dům, na němž je zavěšen, stojí totiž jen pár set metrů od Elysejského paláce, tedy od „centra moci“.

Umělec zdůrazňuje, že zdánlivý chaos jeho díla viditelný z ulice – připomínajícího navíc ptačí hnízdo - přerušuje část schovaná v budově. Doplňuje, že k jeho správnému pochopení je tudíž nutné vejít dovnitř.

Vysvětluje také to, že v jeho domovině, v Japonsku, je ptačí hnízdo symbolem ochrany. Nicméně ve spojení se starými židlemi poukazuje i na pomíjivost našeho života, k němuž by měla patřit udržitelnost.

Tadaši Kawamata se proslavil stovkami netradičních děl po celém světě, od Montrealu po Tokio, přes New York a Barcelonu až po Centre Pompidou-Metz a břehy Loiry v Nantes. „Lidé je buď milují, nebo nenávidí,“ uvádí k nim nejčastěji.

Designer Jan Plecháč: Sklo má v sobě magii

Kultura

Čeští designéři, kteří bojují za udržitelnější módu

Styl

Reklama

Související témata:
Tadashi Kawamata

Výběr článků

Načítám