Hlavní obsah

Spisovatelka Lenka Chalupová čerpá náměty z Přerovska, z války i doby po ní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lenka Chalupová je již léta mluvčí přerovského magistrátu. Zároveň je úspěšnou spisovatelkou. Její románové příběhy se odehrávají především na Přerovsku, kterému je věrná nejen jako patriotka, ale také jako autorka. Od roku 2004 již vydala dvanáct knih, ta poslední – Svatojánské ořechy – se na pultech knihkupectví objeví počátkem června.

Foto: Jana Pivodová

Poslední literární dílo Lenky Chalupové (na snímku) završilo její románovou trilogii z minulosti.

Článek

Navazuje na čtenářsky úspěšné knihy Kyselé třešně a Páté jablko, které románovou formou a na základě historických a místních reálií popisují válečný a poválečný život na Přerovsku.

Povzbuzení od čtenářů

„Původně nemělo jít o trilogii, ale když jsem v roce 2020 vydala Kyselé třešně, byla kniha do pár týdnů vyprodána, a protože se čtenářům román z minulosti Přerova líbil, povzbudilo mě to k napsání Pátého jablka a následně i Svatojánských ořechů,“ svěřila se Právu autorka.

Vesnice u Přerova, které jsou dnes jeho místními částmi, jsou pro ni, jak sama říká, inspirativní. „Zvlášť ty, které mají pohnutou minulost. Téma válečného a poválečného Československa je pro naši autorskou generaci zajímavé už jen proto, že můžeme čerpat vzpomínky od posledních pamětníků,“ poznamenala Chalupová.

Zatímco Kyselé třešně situovala do Lověšic a Páté jablko do Předmostí, Svatojánské ořechy jsou převážně z Dluhonic. Do domu se zahradou s ořešáky, ve které žije rodina Paukrtova.

Hněv pomine…

Příběh z let 1958 a 1959 je z velké části vyprávěn třináctiletou Mínou, která je poslední nositelkou tajného rodinného receptu na přípravu svatojánských ořechů. Zmítá se mezi milovanou babičkou, otcem – a mámou se „špatnou pověstí“, která pořád cosi tají.

Kniha nese podtitul „Hněv pomine, nenávist zůstane“ a právě nenávist v ní hraje velkou roli. Vede k rodinné tragédii a ke zločinu, který nakonec otřese celou vesnicí.

„V průběhu tvorby jsem do Dluhonic často jezdila, abych nasála atmosféru vesnice. Prošla jsem si všechna místa, která jsem v románu popisovala. I ta zaniklá. Abych lépe popsala příběh tehdejších vesničanů, pročítala jsem kroniku, kde jsem narazila na řadu zajímavých příběhů své doby. A samozřejmě jsem nemohla minout ani hřbitov, protože právě tam kniha Svatojánské ořechy končí,“ konstatovala autorka.

Přemýšlí o další knize

Trilogie, v níž zabrouzdala do historie, se tak trochu vymyká její předchozí tvorbě. Předešlé příběhy byly totiž ze současnosti.

„Přemýšlím nad další knihou, ráda bych už opustila historickou linku a vrátila se ke svým psychologickým románům s detektivní zápletkou ze současnosti. Kulisy mi určitě poskytne můj rodný Přerov a možná i některá blízká vesnice,“ prozradila Chalupová.

Reklama

Související témata:
Lenka Chalupová

Výběr článků

Načítám