Hlavní obsah

Shakespearovské slavnosti se vrací do kulis Pražského hradu. Premiérově uvedou hru Jak se vám líbí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známá divadelní přehlídka Letní shakespearovské slavnosti odstartuje 27. června. Scéna v hlavním městě se z Královských zahrad na Pražském hradě vrací na původní místo, na nádvoří Nejvyššího purkrabství. Hrát se bude i v Brně, Ostravě a Bratislavě. Zahajovacím přestavením bude premiéra komedie Jak se vám líbí v režii Jakuba Nvoty.

Shakespearovské slavnosti se vrací do kulis Pražského hraduVideo: Novinky

 
Článek

„Jsme rádi, že se můžeme vrátit na místo, kde myšlenka divadelních produkcí vznikla, už začátkem 90. let za Václava Havla. Šest let zde v purkrabství probíhala velice náročná rekonstrukce, to prostředí už to potřebovalo. Myslím, že trochu i naším přičiněním byly ty prostory vybydlené,“ řekl Novinkám na středeční tiskové konferenci ředitel slavností Michal Rychlý. Místo je opravené, atmosféra ale zůstává.

„Každý rok, kromě covidového léta, připravujeme divákům nové představení. Letos to bude titul Jak se vám líbí,“ uvedl ředitel premiérovou hru. Její režie se ujal Jakub Nvota.

Foto: Novinky

Nádvoří Nejvyššího purkrabství na Pražském hradě

„Tato komedie skýtá obrovský prostor pro představivost a hravost, především v herectví, v drobných situacích, které přináší. Poznáme jistý kolektiv postav, které se zamotají a ztratí v Ardenském lese. Různě se setkávají a skoro až hádáme, kdo se s kým může potkat. Les na ně působí tak, že jdou do sebe, ke svým touhám, ke svým věcem a začínají se měnit. Ten proces je důležitý a pro pozorovatele může být i komický,“ popsal režisér, co komedie divákům přinese.

Na scénu přivede herce Romana Zacha ve dvojroli, Markétu Děrgelovou, Jakuba Žáčka, Pavlu Tomicovou, Václava Rašilova, Tomáše Jeřábka či Václava Matějovského a Lucii Štěpánkovou coby ústřední dvojici milenců.

Herec Marek Němec: Macbeth přešlapuje na hraně dobra a zla

Kultura

Bezelstný a hravý

„Orlando je mladý kluk, který má energii, je sportovní, rád by něco dělal, ale vlastně neví, do čeho píchnout,“ představil Matějovský stručně svou roli milence.

Najít by se v ní prý mohla spousta dnešních mladých lidí. „Mám pocit, že jak máme v naší generaci tolik možností, co dělat, tak vlastně nakonec nevíme, kterou vybrat. A podobný je Orlando, mohl by něco dělat, ale nemá prostor, peníze, možnosti. A pak se mu změní život, bude v tom hrát roli ženská,“ smál se Matějovský.

Foto: Novinky

Někteří z herců, kteří si zahrají na letošních slavnostech

„Moje postava se jmenuje Rosalinda a je to žena, která se převlékne za muže, aby vyzkoušela lásku svého milého,“ popsala Lucie Štěpánková svůj part.

Možnost hrát pod širým nebem vítá, však k tomu prostředí divadelního lesa přímo vybízí. Počasí podle ní přináší nové a nepředvídatelné okolnosti, které herce nutí reagovat „tady a teď“, což může být jak po ně, tak pro diváky zajímavé.

„Shakespeare je v této hře hodně bezelstný, milý a hravý a já doufám, že se nám to povede přenést na jeviště,“ dodala herečka hlavní ženské role.

Již v minulosti si zahrála postavu Bianky ve Zkrocení zlé ženy. „I v rámci zkoušek se mi ověřilo, že se zase povedla poskládat moc fajn parta lidí, kteří na sebe slyší,“ zhodnotila obsazení.

Profesor Martin Hilský: Shakespeare je tady pořád a stále mě umí překvapit

Kultura

„Shakespeara mám rád. Když jsem hru Jak se vám líbí četl poprvé, tak jsem se hrozně smál, bavila mě. V Shakespearovi už jsem hrál, kupce benátského. Je to pro mě velká čest si to zkusit přímo na ‚Shakespearovkách‘ a samozřejmě také velký tlak,“ přiznal Matějovský.

V programu letošních Letních shakespearovských slavností se objeví i úspěšné premiéry z předchozích let, namátkou Bouře, Zimní pohádka či Macbeth.

Pocta Hilskému

Důležitým spolupracovníkem přehlídky je český shakespearolog a překladatel z angličtiny Martin Hilský. „Letos slaví velké životní jubileum, tak jsme mu připravili dva speciální večery, které bude moderovat Marek Eben,“ sdělil ředitel Rychlý. Hilský v dubnu oslavil osmdesáté narozeniny.

„Já i celá produkce máme s panem profesorem – snad se na mě nebude zlobit, že to tak říkám – kamarádský vztah. Jsme vděční za všechny jeho rady, které nám kolikrát velmi pomohly, i za to, že nám v minulosti osobně domluvil hostování anglických souborů, a tím jsme mohli obohatit repertoár slavností,“ komentoval jeho přínos.

Foto: Novinky

Tisková konference, uprostřed Martin Hilský

Další novinkou bude inscenace připravená slovenskou produkcí – Hamlet. U sousedů se stala velmi oblíbenou, i díky výkonu hlavního hrdiny v podání herce Ĺuboše Kostelného. Zazní ve slovenštině, s jedinou výjimkou – postavu Gertrudy převezme Tereza Kostková v češtině.

„Na slovenského Hamleta se těšíme i z toho důvodu, že zároveň uvádíme i našeho pražského Hamleta a diváci budou mít srovnání. Třeba někteří navštíví obě varianty,“ doufá ředitel.

Tradičním hostem akce, která se koná od 27. června do 2. září, bude spolek Prague Shakespeare Company. „Jejich představení bude pro fajnšmekry, kteří preferují dílo v originále, v angličtině,“ uvedl Rychlý.

Oním letošním dílem bude Shakespearova klasika Romeo a Julie. Režisér Guy Roberts slibuje na jevišti skutečnou, poctivou romantiku.

Foto: Novinky

Tisková konference k Letním shakespearovským slavnostem

Anketa

Chodíte rád/a na divadelní představení pod širým nebem?
Ano, právě na Shakespearovské slavnosti
76 %
Ano, ale chodím jinam
17,3 %
Ne
6,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 75 čtenářů.

Vzácná Shakespearova díla jdou do prodeje. Za více než deset milionů dolarů

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám