Hlavní obsah

RECENZE: Ten, který se soudil s Vondráčkovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby měl publicista Jan Rejžek indiánské jméno, jistě by znělo „Ten, který se soudil s Vondráčkovou“. Přestože vyzkoušel řadu různých prací a funkcí, většina lidí si vzpomene jen na to, že se kdysi jistý kritik soudil s jistou zpěvačkou. Ironicky na to vzpomíná i v knižní autobiografii nazvané Jste to vy?.

Foto: Galén

Obal knihy

Článek

Hudební, filmový, divadelní a sportovní publicista, glosátor, občasný moderátor, pořadatel poslechových pořadů, tiskový mluvčí, zaměstnanec Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla a málem i politik, to vše dělal rodák z Českých Budějovic, jenž vyrůstal v Českých Velenicích.

Svůj první velký skandál způsobil, když v roce 1988 na festivale v Lipnici nad Sázavou vytáhl na pódium tehdejšího disidenta Václava Havla. V knize podrobně popisuje revoluční události roku 1989, atmosféru v divadlech a na náměstích. Po revoluci pracoval dva roky v prezidentské kanceláři a pasáže vzpomínek, které tomu věnuje, patří k nejpřínosnějším. Jako člověk zevnitř věrně popisuje chod Hradu a vyvrací některé mýty o Havlovi.

Rejžek opakovaně reflektuje, že je veřejností vnímán jako „zuřivec“, ale tvrdí, že šlo o stylizaci. Ve vzpomínkách působí překvapivě smířlivě, bodře a věcně. Místy se ovšem text proměňuje v telefonní seznamy jmen a může i nudit.

Jen občas si tak trochu rýpne do Ladislava Štaidla, Mirky Spáčilové nebo Karla Vágnera, který ho prý při fotbale zezadu podťal a ucedil: „To máš za tu poslední recenzi na Hanku Zagorovou.“

A jak podle něj vznikla kauza s Vondráčkovou? Rejžek prý o ní tehdy vůbec psát nechtěl. Šel po ulici a novinářka Renata Kalenská mu zavolala, že potřebuje rychle odpověď do ankety. Odbyl ji větou, že zpěvačka neztratila kontakty na mafiány ze sedmdesátých let. Kdyby šlo o psaný text, dal by prý slovo mafián do uvozovek, ale to v telefonu nejde.

V roce 2002 začal soud, který se táhl několik let. Bulvár maličkost extrémně nafouknul a vytvořil příběh o „válce“ mezi zpěvačkou a „zlým kritikem“. Jde o vpravdě kunderovský moment, kdy se celkem bezvýznamná drobnost stane tématem, které málem zastíní celý život.

Rejžek vzpomíná, že se národ rozdělil na vondráčkovce a rejžkovce a jakási paní s francouzskými holemi mu na ulici hrozila slovy: „To jste vy, ten sprosťák, co nemá rád Malovaný džbánku!“

Jan Rejžek: Jste to vy?
Galén, 324 stran, 379 Kč
Hodnocení 70 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: Jste to vy? - Jan Rejžek

Reklama

Související témata:
Jan Rejžek

Související články

Výběr článků

Načítám