Hlavní obsah

RECENZE: Strážci galaxie se protančili trilogií věrni soundtracku z kazeťáku a duchovnímu otci Gunnovi

Režisér James Gunn napsal epilog trilogie, která jako jedna z mála v marvelovském vesmíru držela konzistenci kvality po celou dobu jejího trvání. Ve Strážcích galaxie: Volume 3 prolíná střelenou komedii s utrpením týraného mývala a padouchy hrajícími si na bohy.

Strážci galaxie: Volume 3Video: Falcon

 
Článek

Přitom nechybělo málo, aby šestapadesátiletý tvůrce svou práci nedokončil. K režii se totiž vrátil po předchozím vyhazovu, kdy na studio Disney příliš nezapůsobily jeho více než dekádu staré výroky na sociálních sítích.

Komunita fanoušků a herci samotní ale napomohli jeho comebacku a dost možná i solidnímu konci celého devítiletého putování původních Strážců galaxie. Po něm se Gunn s Marvelem loučí a přebírá otěže u konkurenčního studia DC, kde chystá mimo jiné i nového Supermana.

Peter Quill a jeho partička zůstali i ve třetím díle věrní nadsazenému formátu s groteskními hrdiny ve vesmíru s nekonečno možnostmi. Nemuseli proto vybočovat ze zajetých kolejí nebo se přizpůsobovat novému prostředí. Takové věci totiž v minulosti s komiksovými trilogiemi z dílny studia Marvel zamávaly.

Z Thora se kupříkladu stala karikatura a z nedávného Ant-Mana (rovněž závěru trilogie) neurčitý mix komerčních hrdinů a nudného scénáře. Na podobné pasti ale mají Strážci ten nejlepší lék, a tím je právě Gunn.

S dvouapůlhodinovým spektáklem se sice nevyrovnal úvodnímu dílu svého filmového trojlístku, stále však vystavěl příběh, který za doprovodu Radiohead, Beastie Boys či Alice Coopera stojí za to vidět.

Do galaktické veselohry, která snad do puntíku splňuje koncept jakéhosi filmu na přání, tentokrát více zapasoval i vážnější a emocemi protkané momenty. Nikoliv však jako protiváhu šílenců v kostýmech.

Ústřední dějovou linkou zasadil řádění vesmírných hrdinů do kontextu a během solidních akčních scén a rychlých gagů stihl zdůraznit i hodnoty, na kterých Strážce postavil. Samozřejmě včetně tradičních filmových klišé, kdy se všichni semknou a neohroženě nasazují životy pro jediného člena svého týmu, své širší rodiny. To ale ke komiksům patří.

V Paříži se na premiéře znova sešli herci ze Strážců galaxie. Trojka míří do kin

Film

Jediné, v čem Strážci galaxie pokulhávají, je tak až symbolicky nezajímavě prostřený stůl pro jejich budoucnost. Gunn sice logicky musel nechat pootevřená dvířka pro další disneyovská dobrodružství, samotným postavám je ale paradoxně spíš zabouchl.

Nejvíc je to znát na postavě Adama Warlocka, který má dle předlohy patřit k vůbec nejsilnějším bytostem celého universa. Ve Volume 3 však působí směšně a za zmínku stojí především jeho akční rádius. Podobně mdlí jsou také padouši, kteří se se svými božskými komplexy doslova promučili stopáží jen jako nutná stafáž na pozadí.

Star-Lord, Drax, Rocket, Nebula, Groot, Gamora, Mantis a další vrátili Marvelu na okamžik punc výjimečnosti. Hláškující banda na dobrodružné cestě za záchranou upovídaného sarkastického mývala sedne fanouškům určitě víc než komiksoví sourozenci, kteří v posledních letech čím dál víc stagnují v pokusu přinést na plátna něco nového. To bezpochyby nenabízí ani Strážci.

Gunnův počin se ale zapíše do žánrových kronik jako klasika, podobně jako jeho našlapaný hudební podkres z ohrané kazety.

Strážci galaxie: Volume 3
USA 2023, 150 min. Režie: James Gunn, hrají: Chris Pratt, Dave Bautista, Pom Klementieff, Bradley Cooper, Elizabeth Debicki, Zoe Saldana, Sean Gunn, Karen Gillan, Will Poulter a další
Hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: Strážci galaxie, Strážci Galaxie Vol. 2

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:
James Gunn

Výběr článků

Načítám