Hlavní obsah

RECENZE: Kopírák je thriller, který zrychluje dech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakkoli budou po přečtení knihy názory čtenářů na její finále rozdílné, nelze přehlédnout, že britská autorka Sam Hollandová napsala poutavý příběh. Jmenuje se Kopírák a je o fascinaci zločince svými předchůdci, sériovými vrahy nedávné minulosti.

Foto: Kalibr

Obal knihy

Článek

Detektivové Cara Elliottová a Noah Deakin se zabývají případy zdánlivě nesouvisejících vražd, z nichž každá se liší metodou provedení, všechny jsou však šokující a brutální. S přibývajícím počtem těl zjišťují, že jejich likvidace napodobují řádění Charlese Mansona, Edmunda Kempera, Jeffreyho Dahmera a dalších sériových vrahů.

Jessica Ambroseová je v té době na útěku. Byla označena jako žhářka, která zabila svého manžela a zranila malou dceru. S pomocí suspendovaného detektiva Natea Griffina objeví spojení mezi svým případem a vraždami někoho, koho média nazvala Kopírák.

Hollandové thriller je drsné čtení, dramatické od samotného začátku, s přibývajícími stránkami stále zašmodrchanější, více nervní. Přitom je velice rychle vyprávěné. Nešetří naturalistickými popisy zohavených mrtvých těl, zranění i pocitů, které z nich postavy příběhu mají. Když Hollandová popisuje, jak zlomená holenní kost při každém pohybu v místě zranění vrže, může se citlivému čtenáři vrazit ta bolest přímo do místa, o které jde.

Švih dávají thrilleru krátké kapitoly, které jako by pokaždé na svém konci čtenáře tiše vyzvaly, aby četl dál. Časové osy, které se v něm prostřídají, jsou přehledné a plynulost čtení nebrzdí. Romantické vztahové prvky pak mírní krutost, s níž je třeba se při čtení vypořádat. A jde-li o překvapení, je jich dost, nejvíce samozřejmě na konci.

Kopírák je velká detektivní hádanka. Čtenáře si získá hned od začátku a v přátelském vztahu s ním i přes své napětí, které až zrychluje dech, zůstane do poslední stránky. Je to totiž přesně ta kniha, kterou je třeba přečíst do poslední tečky.

Sam Holland: Kopírák
Kalibr, překlad Lenka Faltejsková, 358 str., 399 Kč
Hodnocení 90 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kopírák - Sam Holland

Reklama

Výběr článků

Načítám