Hlavní obsah

RECENZE: Blondýna na cestách se vrací. Z Peru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autorka cestopisu Blondýna na cestách Jitka Zadražilová přináší na trh svou další knihu, věnovanou tentokrát jediné zemi, Peru. Při volbě titulu zůstala věrná slovnímu spojení, kterému zjevně důvěřuje, i když název může vybízet k nelibým poznámkám. Jako připomínka čtenářům je to ale určitě prozíravý tah. Recenzi napsala Michaela Veisová.

Foto: Archív, Novinky

Jitka Zadražilová

Článek

Pisatelka se zmocnila vyprávění opět svižným a čtivým jazykem, prokládaném dialogy s místními obyvateli, které byly chvílemi vypjatější, ale určitě přidaly povídání o malebné jihoamerické zemi na autentičnosti. Prožité situace podává i s lehkým humorem, k němuž se u méně příjemných okamžiků zjevně propracovala až s časovým odstupem.

Úvodní kapitola naznačuje, že se vyprávění bude odvíjet podél časové osy. Tu ale autorka brzy opouští a prokládá ji tématy, což může působit trochu rušivě. Naopak to bude vyhovovat čtenářům, kteří se při počátečním prolistování zastaví u některé z kapitol, aby se do ní ponořili odděleně, bez hledání navazujícího bodu z dřívějších stránek.

Autorka při líčení zážitků zabíhá místy do naučné roviny, čehož se zmocnila velmi dobře. Poutavě podává anabázi světoznámé melodie El condor pasa nebo legendy o jezeru Titicaca. Zajímavě vyznívá i odskok do politiky, když „propere“ peruánského prezidenta, respektive jeho „profláknutý“ klobouk. A došlo i na peripetie kolem pandemie koronaviru, které občas vyústily do úsměvných, jindy zase nepříjemných momentů.

Text doplnila vlastními fotografiemi, pro něž tentokrát vyčlenila více stránek. Za úvahu by jistě stálo zvolit pro obrázky kvalitnější papír, což splňuje alespoň obálka. Stejně jako v prvním vybrala pro pomyslný vývěsní štít knihy přitažlivý, a tentokrát navíc laskavý motiv, který pohladí nejen oči, ale i duši.

Nové osudy Blondýny na cestách mají dobrou šanci najít si čtenáře hned v několika skupinách. Mezi všemi, kteří hledají oddechovou četbu o vzdálené exotické zemi, mezi cestovateli, kteří po Peru pokukují, ale ještě se tam neodhodlali, a může posloužit i jako inspirace a důkaz toho, že expedici na opačnou polokouli lze zvládnout vlastními silami. A jako potvrzení toho, že Peru není jen věhlasné Machu Picchu, i když vynechat jej by byl téměř neodpustitelný hřích.

Jitka Zadražilová: Blondýna na cestách. V Peru Klika, 136 stran, 227 Kč Hodnocení 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám