Hlavní obsah

Radka Weiserová: Pragueshorts Film Festival se přesune na KVIFF.TV

Sedmnáctý ročník přehlídky krátkých filmů Pragueshorts Film Festival, který pořádá Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, je v plném proudu. Ale ani po víkendovém programu neskončí. O tom, na co se v nejbližších dnech i po jeho skončení mohou diváci těšit, poskytla Právu rozhovor organizátorka Radka Weiserová.

Znělka 17. PragueshortsVideo: Pragueshorts

 
Článek

Na co se tedy mohou diváci těšit o víkendu?

Nejzajímavější je sobotní program nazvaný Dlouhá noc s krátkým filmem. Je to novinka, v pražském Biu Oko promítneme dvě celé programové sekce a k tomu filmy, které vyhrají mezinárodní soutěž. Festival sice skončí až v neděli, ale mezinárodní porota bude zasedat dnes v noci a vyhlášení bude v noci ze soboty na neděli, takže tam diváci nejen prožijí několik hodin s krátkým filmem, ale budou i u oznámení vítězů, které vzápětí uvidí.

Čím bude program pokračovat v neděli?

Na neděli bych ráda pozvala diváky do kina Světozor, kde budou projekce už jenom vítězných filmů, protože mezitím rozhodnou i poroty sekce Labo, jež pravidelně představuje neotřelé a inovativní přístupy k formě i vyprávění a porota Národní soutěže.

Foto: Eva Kořínková

Organizátorka festivalu Radka Weiserová.

Mluvily jsme o tom, že na dnešní program Národní soutěže nemá smysl diváky zvát, protože už nebudou lístky. Přibyly tedy u nás za těch sedmnáct let festivalu krátké filmy i jejich diváci?

Češi mají rádi české filmy, to platí pořád. Stabilně slyší na to, když se ve filmu objeví třeba Jiří Mádl a Judit Bárdos, kteří hrají v letošním vítězi Cen české filmové kritiky Ostrov svobody, nebo Lenka Termerová, kterou mohou vidět ve snímku Marka Čermáka Všechno bude v pořádku. A myslím, že se jim i líbí, že mladí čeští tvůrci mají prezentaci v kině.

Po skončení festivalu se program přesune na filmovou platformu karlovarského festivalu KVIFF.TV. Na co se mohou diváci podívat tam?

Přesune se tam už tuto neděli a do 18. března tam bude převážná většina, padesát devět festivalových filmů, k dispozici za sto šedesát korun, což je cena jedné vstupenky do kina. Z národní soutěže tam bude s výjimkou jednoho filmu všechno, dále to budou filmy napříč sekcemi plus pět queer snímků, které v kinech ani nejsou.

Pragueshorts Film Festival začíná. Představí přes 80 krátkých filmů z Česka i zahraničí

Kultura

Filmový festival Pragueshorts: Tančící kurýři, vítěz Cannes a Sundance i české tituly

Film

Reklama

Související témata:
Radka Weiserová

Výběr článků

Načítám