Hlavní obsah

Nové knihy: Pilátová, Švankmajerová a Konkolski

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třikrát obeplul zeměkouli a první loď si postavil doma v panelákovém sklepě. To a víc se dočteme v knize, která popisuje příběh mořeplavce Richarda Konkolského. Zajímavé životní osudy měl i spisovatel Arnošt Lustig. Popisuje je Markéta Pilátová v románu Arnoštova cesta. Dále nás v aktuální nabídce čeká monografie malířky Evy Švankmajerové, antologie českých básníků, publikace o tajemství Karlova mostu i audiokniha o předvečeru svatého Mikuláše.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Markéta Pilátová: Arnoštova cesta

Arnošt Lustig byl jedním z nejvýznamnějších světových spisovatelů, kteří se ve svých dílech věnovali holokaustu. Tento román v obrazech představuje hlavní momenty na jeho životní cestě. Mohou to být obrazy zásadní jak pro něj, tak pro jeho dceru Evu a syna Josefa. Kniha je koncipována jako jejich dialog o cestě životem. Text Markéty Pilátové doprovázejí obrazové koláže Elišky Podzimkové.

Odeon, 72 stran, 359 Kč

Foto: Odeon

Obal knihy

Kolektiv autorů: Prokletí

Dvacet prokletí, starých i nových, od nejprodávanějších fantasy autorů a autorek, jako jsou Neil Gaiman, Karen Joy Fowlerová, Christina Henryová, M. R. Carey a Charlie Jane Andersová. Společně s nimi zjistíme, že kletby mají nejrůznější podoby a mohou se stát každému, nejen těm, co zápasí s neoblíbenými nevlastními rodiči. Najdeme tam jedinečné zvraty v kletbách od pohádkových klasik až po zbrusu nová zaklínadla moderního světa.

Laser, 304 strany, 499 Kč

Foto: Laser

Obal knihy

Lisa Gardnerová: Než zmizela

Frankie Elkinová je průměrná žena středního věku, vyléčená alkoholička, která má víc výčitek než majetku. Svůj život však tráví tím, co nikdo jiný nedělá – hledáním pohřešovaných lidí, s jejichž nalezením si policie neví rady, případně se případům nevěnuje tak, jak by měla. Nový případ ji zavede do Mattapanu, bostonské čtvrti s drsnou pověstí. Pátrá po Angelique Badeauové, haitské dívce, která před několika měsíci zmizela.

Kalibr, 352 stran, 459 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Elise Friedmanová: Prospěchářka

Alana Shropshireová je v nelehké situaci. Její otec Ed si těsně před osmdesátkou začal se svou osmadvacetiletou ošetřovatelkou, což se vůbec nelíbí jeho synům.

Teddy a Martin na svou sestru naléhají, aby jim pomohla otce „ochránit“. Alaně je však jasné, že jim ve skutečnosti jde jen o majetek, a odmítne se do kontroverzního románku míchat. Jako tvrdě pracující svobodná matka má mnohem důležitější starosti – a své zámožné rodině se už dávno odcizila.

Ikar, 272 stran, 349 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Anne Frasierová: Pověz mi

Reni Fisherové a detektivovi Danielu Ellisovi není zlo cizí. Oba se stále potýkají s traumatickou minulostí. Právě ta je spojuje – stejně jako zločin, který musí vyřešit, než zemře někdo další.

V kempu na kalifornské Pacifické hřebenovce je zavražděn průvodce a beze stopy zmizí tři mladí turisté. Jediným vodítkem je děsivé video z místa činu.

Kalibr, 280 stran, 379 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Eva Švankmajerová: Jsem malířka

Monografie ukazuje Evu Švankmajerovou jako svébytnou malířku s vlastním hlasem, jejíž tvorba se nikomu a ničemu nepodbízí, nic nezkrášluje a nikomu nelichotí. Umění je pro autorku nástrojem, kterým si vyrovnává své účty se světem jako žena tvořící převážně v mužském uměleckém prostředí.

Vedle reprezentativního výběru výtvarných prací napříč tvorbou obsahuje kniha také autorčiny vlastní komentáře a deníkové záznamy, které doprovázejí vzpomínky Jana Švankmajera, a umožňuje tak lépe porozumět kontextu a hloubce její tvorby.

K-A-V-K-A, 480 stran, 1390 Kč

Foto: K-A-V-K-A

Obal knihy

Richard Konkolski: Být první

Nejslavnější český mořeplavec svou první plachetnici Niké začal stavět ve sklepě bohumínského paneláku. Modřín, který sám našel, pokácel a nařezal z něj prkna. Vítěz řady námořních závodů dosáhl 12 světových rekordů, třikrát sám obeplul zeměkouli. Poprvé na druhé nejmenší lodi historie a jako první suchozemec v dějinách. Svému snu obětoval všechno. Poznal svět, reprezentoval vlast, stavěl dům domorodému náčelníkovi, večeřel s princem Philipem, rval se s divokými vichry, přežil těžké bouře i vymrštění z lodi do oceánu, kde bojoval o holý život

Jota, 664 stran, 1398 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Kolektiv autorů: Je ještě někde jiný svět

Nová antologie českých básníků představuje fascinaci Japonskem v poezii 19. a 20. století. Evropská fascinace vším japonským se na konci 19. a počátku 20. století nepropisovala jen do výtvarného umění či prózy, ale našla si cestu i do prací českých básníků a básnířek. Oslepeni závějemi okvětních lístků sakury zpívali o záblescích slunce na samurajských mečích i tragických osudech zrazovaných gejš, pokoušeli se napodobovat tradiční básnickou formu haiku, anebo si naopak z toho všeho dělali trochu legraci.

K-A-V-K-A, 237 stran, 450 Kč

Foto: K-A-V-K-A

Obal knihy

David Černý: Tajemství Karlova mostu

Víte, že Karlův most se vlastně jmenuje most svatého Víta? Víte, že po Karlově mostě jezdily tramvaje? Víte, že socha Jana Nepomuckého z Karlova mostu je vzorem pro desítky tisíc soch po celém světě? Víte, že Karlův most je jediný na světě, který je osvětlen plynovými lampami? Víte, že délka určuje rozestupy mezi kapličkami cestou do Staré Boleslavi? Víte, že originály soch z Karlova mostu ukrývá sál Gorlice ve vyšehradských kasematech? Odhalte zapomenutá tajemství této pražské dominanty.

Grada, 128 stran, 349 Kč

Foto: Grada

Obal knihy

Lukáš Csicsely: Předvečer svatého Mikuláše

Starostlivá maminka zajistila Petrovi jako každý rok návštěvu čerta, Mikuláše a anděla, ale ten básničkám odříkaným před převlečenými lidmi ze sousedství odrůstá. Mnohem důležitější pro něj je vyrazit se staršími kamarády do města za tlupami maskovaných čertů. Jak už to ale bývá, všechno dopadne jinak, než si vysnil. A nečekané události jednoho večera ho úplně změní. V centru pozornosti je iniciační příběh desetiletého Petra, kterého ztvárnil talentovaný Dan Vano. Zásadní je však také role vypravěče, které se zhostil herec a dabér Saša Rašilov.

Audioteka, 120 minut, měsíční předplatné 199 Kč

Foto: Audioteka

Obal audioknihy

Nové knihy: Fučíková, Hašek a Dvořáček

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám