Hlavní obsah

Nové knihy: Fučíková, Hašek a Dvořáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Různým časovým etapám dáváme různé nálepky, třeba zlatá šedesátá. Výtvarnice Renáta Fučíková se svými studenty zrealizovala knihu Nezapomenutelná dvacátá, mapující dekádu rozkvětu nové Československé republiky. K významným tradicím našeho lidu patří posvícení, což ve své knize akcentuje Eva Večerková. V nabídce nás čeká rovněž publikace Baseball – malá země, velké sny, třetí díl historie jihočeského Tábora, pohádkové dobrodružství duhové dívenky i audioknižní seriál Genius loci od Jana Dvořáčka.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Renáta Fučíková a kolektiv: Nezapomenutelná dvacátá

Karel Čapek, Osvobozené divadlo, první český zvukový film, vysílání českého rozhlasu, Devětsil, František Plánička, Čedok. To všechno jsou dvacátá léta. Nezapomenutelné desetiletí 20. století, které se neslo ve znamení neuvěřitelného rozkvětu snad ve všech oblastech života, ať už to bylo umění, či průmysl, politika a mnohé další. Publikace vznikla na půdě plzeňské fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Je společným dílem výtvarnice i pedagožky Renáty Fučíkové a studentů Ateliéru didaktické ilustrace.

Universum, 328 stran, 699 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

David Vencl, Petr Bílek: Muž pod ledem

Barvitě a se svým nezaměnitelným humorem popisuje cestu ke svému druhému světovému rekordu pod ledem. Jako první člověk na planetě se jen v plavkách ponořil ve švýcarském jezeru Sils do hloubky více než padesáti metrů. Jeho obdivuhodné výkony mu vynesly účast na natáčení filmu v hollywoodské produkci nebo v televizních talkshow.

Esence, 240 stran, 399 Kč

Foto: Esence

Obal knihy

Kristýna Freiová: Syn draka - zrození upíra

Píše se rok 1477 a Uherským královstvím i Osmanskou říší se šíří znepokojivá zpráva – Vlad III. Dracula nezemřel. Namísto chladného hrobu se prý zdržuje mezi živými a jako vampýr saje krev mužům, kteří se podíleli na jeho vraždě…

Když se zvěsti o Draculově vzkříšení dostanou až k uším osmanského sultána, rozhodne se Mehmed II. vypravit do Transylvánie šestičlennou skupinu.

Ikar, 432 stran, 399 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Rob Ashman: Rozpolcený

Na blackpoolské pláži je vyplaveno zmučené tělo s prostřelenou hlavou. V uličce je nalezen muž s podříznutým hrdlem. Na nemocničním lůžku je zavražděna žena. Co je všechny spojuje…? Soukromý život inspektorky Rosalind Krayové je plný chaosu, protože se snaží rozplést zamotaný případ a vrchní inspektor Dan Bagley jí chce z práce udělat peklo.

Kalibr, 264 stran, 399 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Eva Večerková: Posvícení a hody v Čechách a na Moravě

Publikace renomované etnografky přináší nejen zajímavé svědectví o současné podobě posvícení, k nimž neodmyslitelně patří hostiny v širším rodinném kruhu, ale podává i ucelený kulturně-historický pohled a komentuje historické události, jež tradici posvícení ovlivnily. Samostatný oddíl je věnován zvláštnostem hodů na Moravě, např. úloze chasy spjaté se stárkovskou organizací.

Vyšehrad, 288 stran, 399 Kč

Foto: Vyšehrad

Obal knihy

Kolektiv autorů: Tábor III - Moderní doba 1781-1989

Autorský kolektiv složený z akademických i místních historiků a muzejníků si klade společnou otázku: Jak město zvládlo výzvy modernizace? Epocha od konce 18. do začátku 21. století je v Táboře plná změn, zpočátku jen pozvolných, později nezřídka velmi prudkých a dramatických. Některé podněty k těmto změnám byly podobné jako jinde, což platí například o napojení na železnici, jiné se mírně odlišovaly, jako v případě velkoryse budovaného táborského školství nebo v oblasti intenzivní spolupráce s armádou. V jednom ohledu jsou však táborské dějiny specifické, jedním z nejdůležitějších ideových zdrojů změn posledních století tu byl novohusitský mýtus.

NLN, 496 stran, 599 Kč

Foto: NLN

Obal knihy

Mariana Leky: Trápení všeho druhu

Mariana Leky se narodila v rodině psychologů, což se odráží v celém jejím díle. Tato zkušenost je přítomna také v knižním vydání autorčiných sloupků, které vycházely v německém časopise Psychologie Heute. Leky v nich vypráví o starostech i radostech každodenního života: o nemoci, úzkosti, nespavosti, stresu, neúspěchu, nutkavém jednání, ale i o lásce a superschopnostech. Nahlíží na rozličná témata s laskavým humorem, dokáže je vtipně glosovat, aniž by k nim ztrácela respekt.

Prostor, 176 stran, 297 Kč

Foto: Prostor

Obal knihy

Zuzana Šestáková: Divukrásné příběhy Slečny Duhy

Pohádková knížka je určena dětem od 5 do cca 10 let a také jejich rodičům, kteří se snaží čas strávený s dětmi u knížky zpříjemnit přirozeně plynoucím, svižným a čtivým textem. Nechte se vtáhnout do pohádkového dobrodružství duhové dívenky, do příběhu zalitého letním sluncem, deštěm i stříbrným měsíčním svitem, kde přátelství a láska k přírodě jsou tím největším bohatstvím. Příběh je oslavou slunečného léta a všeho, co k němu patří – sepětí s přírodou, přátelství i nečekaná dobrodružství, ale také letní lásky a loučení. Příběh je také určitou paralelou letních táborů, kde děti zažívají mnohá dobrodružství v přírodě, silné přátelské vztahy, lásky, ale také nevyhnutelná loučení.

Pointa, 96 stran, 379 Kč

Foto: Pointa

Obal knihy

Martin Hašek: Baseball - malá země, velké sny

Unikátní příběh české baseballové reprezentace, která si na World Baseball Classic získala srdce Japonska.

Český baseballový tým je neobyčejný i s připomínkou bohaté historie českého sportu. Mužská reprezentace je složena z hasičů, učitelů, finančních analytiků či správců hřiště. I tak se poprvé probojovala mezi ty nejlepší na World Baseball Classic 2023 v Tokiu a stvořila tak jeden z největších sportovních příběhů tohoto roku.

Jota, 270 stran, 598 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Jan Dvořáček: Genius loci

V kriminálním příběhu s prvky tajemna řeší hned tři případy dvojice vyšetřovatelů. Entuziasmus nadporučíka Vlčka, který stojí na začátku své kariéry, je protikladem povahy hlavního představitele – svérázného, zkušeného, ale také lehce vyhořelého majora Kislingera. Vedle dobře vystavěné detektivky, zčásti inspirované noirovými filmy, je právě střet dvou hlavních charakterů a jejich kladných i záporných vlastností důležitou součástí celého audioseriálu. Na atmosféře má velký podíl i působivě vykreslené kutnohorské prostředí, kde se děj odehrává. V hlavních rolích devítidílného audioseriálu se představí Martin Finger, Vojtěch Vondráček a Jiří Roskot. Jednotlivé díly vycházejí exkluzivně v Audioteka Klubu.

Audioteka, 24 minut, 349 Kč

Foto: Audioteka

Obal audioknihy

Nové knihy: Jacques, Felt a Mahler

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám