Hlavní obsah

Ve Varech si odbyla premiéru divná komedie. Hadí plyn zkoumá hranice lidskosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve světové premiéře byl v pondělí odpoledne na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech uveden film Hadí plyn, který jeho režisér a scenárista David Jařab označil za divnou komedii. Divákům ještě před projekcí doporučil, aby ji nehodnotili hned, ale nechali si na názor několik dnů.

Trailer Hadí plynVideo: CinemArt

 
Článek

Premiéra proběhla ve Velkém sálu hotelu Thermal. Uvedl ji programový ředitel Karel Och s tím, že podle něj u diváků z mnoha důvodů uspěje: „Jedním z nich je, že si David Jařab na pomoc přizval veličinu současné evropské kamery Rumuna Olega Mutu.“

Divadelní a filmový režisér David Jařab premiéru věnoval svému otci, který se jí bohužel nedožil. Následně požádal diváky, aby si snímek po zhlédnutí nechali dva tři dny takzvaně uležet. „Je to sice komedie, ale taková trochu divná,“ vysvětlil.

Hadí plyn je volnou adaptací románu Josepha Conrada Srdce temnoty a sleduje putování Roberta Kleina, kterého hraje Stanislav Majer hledající bratra, jenž zmizel za tajemných okolností. Cesta jej dovede až kamsi na Balkán. „Intuice ho vede do míst, kde Evropa ztrácí kontury a propadá se do koloniální minulosti rámované xenofobní současností,“ charakterizují snímek jeho tvůrci.

Co zkusit místo voleb los? Rozhovor s filmovým a divadelním režisérem Davidem Jařabem

SALON

Legendární kniha Srdce temnoty ve filmu. Na hraně šílenství se ocitne Stanislav Majer

O Křišťálový glóbus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám