Hlavní obsah

PRVNÍ DOJMY: Citlivý člověk. Dyková a Prachař na cestě za nepravděpodobným lepším životem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Román Citlivý člověk oceněného spisovatele Jáchyma Topola volně adaptoval ve svém celovečerním debutu režisér Tomáš Klein. Do ústřední dvojice živořících kočovníků obsadil Davida Prachaře a Tatianu Dykovou. Po nedělní světové premiéře na karlovarském festivalu uvidí snímek diváci od 5. října v kinech.

Citlivý člověkVideo: CinemArt

 
Článek

Kočovný opilecký herec Mour (David Prachař) se po dlouhém putování po Evropě rozhodne se svou partnerkou (Tatiana Dyková) a dvěma malými syny usadit opět doma v Posázaví. Údajně zde hledá klid a mír, ačkoli vzhledem k jeho neuspořádaném naturelu lze o kýženém životním stylu silně pochybovat.

Družka je churavá a záhy se vytrácí ze scény, když ji záhadná nemoc upoutá na nemocniční lůžko. Mourův otec v podání Jiřího Schmitzera těsně po jejich příjezdu umírá a do hry vstupují další podivínské postavy.

Domobrana místo policie v čele s Halkou Jeřábek Třešňákovou, protřelý šéf vrakoviště ztvárněný Jiřím Lábusem a další charaktery, stejně odpudivé jako ústřední poutníci. Zmítají se odnikud nikam a zdá se, že jim není pomoci.

„Knížka mi přijde nadčasová. Dneska jsme díky válce zaplaveni pocity beznaděje a utrpení a je těžké to nezačít ignorovat a zároveň si zachovat naději. Tenhle film se k tomu vztahuje nepřímo. Brutalitu se snaží nabourat hravostí a najít v ní místo pro křehkost a citlivost,“ popsal Klein tvůrčí úmysl.

Vypráví o emocích, mezi něž v ději patří osamění, zoufalství nebo třeba chorobná žárlivost. „Život je krásnej. Smutnej, ale krásnej. Není peklo, ani nebe, nikdy, ani nikde, to ti přísahám,“ dušuje se Dyková na plátně v jedné ze svých nemnohých replik. Její starší filmový syn dokonce nepromluví vůbec a jeho jediná věta na konci příběh hermeticky uzavírá.

Filmový Citlivý člověk je ponurý a v určitých okamžicích silně vtahující. Předkládá hotovou plejádu lidských trosek, které si ve stavu absolutního zmaru zachovávají černý humor, když se svět kolem nich, jak ho znali, nevyhnutelně bortí.

Režisér a současně spoluscenárista složil poctu nejen autorovi předlohy, ale i jeho zesnulému bratrovi Filipu Topolovi, když do jisté dramatické sekvence použil nezapomenutelnou skladbu Žiletky jeho kapely Psí vojáci.

Román Jáchyma Topola získal filmovou podobu. Citlivý člověk vyráží do Varů

O Křišťálový glóbus

O nicotě a ponižování. Rozhovor s Jáchymem Topolem

SALON

Reklama

Výběr článků

Načítám