Hlavní obsah

Jiří Bartoška zahájil Karlovarský filmový festival a ocenil Crowea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Milovníci kinematografie i umění se opět vydávají do Karlových Varů. V pátek vpodvečer oficiálně začal již 57. ročník mezinárodního filmového festivalu. Zahajovací ceremoniál probíhal od 18. do 19. hodiny. Hvězdy na červený koberec přijížděly ovšem již mnohem dříve.

Živě: Zahájení KVIFFVideo: Novinky, ČTK

 
Článek

Tradičním moderátorem akce byl Marek Eben. Ten nejdříve ve Velkém sále v Thermalu – centru akce – přivítal hosty zahájení a těm zahraničním směroval svou řeč, když řekl, že se jim v naší malé zemi bude líbit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alicia Vikanderová a její cena, zahájení 57. ročníku MFF KV

„Jsme malá země, která se může pyšnit tím, že od chvíle svého vzniku nikdy neusilovala o dobytí území jiného státu. Stačí nám to naše malé. Je tady bezpečno, protože hodnota lidského života u nás stojí hodně vysoko,“ uvedl a dodal, že v Česku máme hodně filmových nadšenců, „kteří se na vás, naši milí zahraniční hosté, těší“.

Foto: Právo

Jiří Bartoška zahajuje 57. ročník MFF KV

Poté již prezident festivalu Jiří Bartoška prohlásil letošní ročník za zahájený. „Chvíli to vypadalo, že to nestíhám, ale nakonec jsem tady s vámi,“ řekl ke své nedávné hospitalizaci a následné rehabilitaci po těžké viróze.

Jiří Bartoška leží v nemocnici

Kultura

Zahájení akce provázel déšť. Mezi hosty, kteří přišli do sálu mezi prvními, patřily hlavně dámy, mimo jiné herečky Jiřina Bohdalová či Jitka Čvančarová, modelka Pavlína Němcová nebo bývalá první dáma Livia Klausová.

Crowe? Ocenění a koncert

Největší hvězdou pátečního večera byl bezesporu slavný herec Russell Crowe. Ten je ve Varech již od středečního odpoledne. Ve čtvrtek měl odpočinkový program.

Z rukou prezidenta akce Jiřího Bartošky Crowe krátce před 19. hodinou převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Crowe se karlovarskému publiku představil i jako hudebník. Na zahajovacím koncertu 30. června vystoupil se svou kapelou Indoor Garden Party. Podle informací by se měl ve Varech zdržet do neděle, posléze se má vrátit do Austrálie, kde žije.

Foto: KVIFF

Královnin gambit. Jude Law a Alicia Vikanderová

Zahajovacím snímkem letošního ročníku se pak stal film Královnin gambit, v němž hraje.

Na karlovarský festival přijedou Ewan McGregor a Alicia Vikanderová

MFF KV

Kolářová, McGregor a Wrightová

MFF KV skončí v sobotu 8. července. Mezi další oceněné hvězdy zařadí mimo jiné herečku Danielu Kolářovou, která získá Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary za přínos české kinematografii.

Foto: Lenka Hatašová

Daniela Kolářová

Hostem 57. ročníku bude i skotský herec, režisér a producent Ewan McGregor. Držitel Zlatého Glóbu, ceny Emmy, dvou Evropských filmových cen a řady dalších ocenění převezme Cenu prezidenta MFF KV a představí nový snímek Druhá šance, v němž si zahrál se svou dcerou Clarou, která bude rovněž hostem letošního ročníku MFF KV.​

Na závěrečném ceremoniálu si Cenu prezidenta MFF KV převezme americká herečka a režisérka Robin Wrightová.

57. ročník MFF KV odpromítá 143 celovečerních krátkých filmů, což je méně než v předchozích letech. Celkem 26 filmů dorazí z festivalu ve francouzském Cannes, který skončil před měsícem.

První hvězda ve Varech. Přiletěl Russell Crowe

MFF KV

Jiří Bartoška bude na karlovarském festivalu

MFF KV

Festival Karlovy Vary | KVIFF

Již 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary letos proběhne od 28. června do 6. července 2024.  Každoroční dávku přibližně dvou stovek filmů obstaralo znovu 12 kinosálů. Největší zahraniční hvězdu festival ještě neoznámil, loni to byl Novozélanďan Russell Crowe.

Reklama

Výběr článků

Načítám